Ausztriában hamarosan embereken tesztelik a koronavírus-elleni gyógyszert

Az APEIRON Biologics bejelentette, hogy Ausztriában, Németországban és Dániában engedélyt kapott az APN01 nevű hatóanyag II. fázisú, klinikai tesztelésére. Az APN01 az emberi angiotenzin-konvertáló enzim 2 (rhACE2) rekombináns formája, és képes gátolni a sejtek megfertőződését, csökkentve a tüdőkárosodást. A II. tesztfázis során 200 súlyosan fertőzött beteg kapja meg a gyógyszert - adja hírül a globenwswire.com.

Intenzívágy BécsbenForrás: APA-PictureDesk/Josef Bollwein / SEPA.Media / picturedesk.com/Josef Bollwein

Az APN01 egyedi, kettős hatásmóddal rendelkezik: egyrészt utánozza az ACE2 humán enzimet, amelyet a vírus felhasznál ahhoz, hogy a sejtekbe jusson. A vírus az oldható ACE2/APN01-hez kötődik a sejtfelszínen lévő ACE2 helyett, és így nem képes megfertőzni a sejteket. Ugyanakkor az APN01 csökkenti a gyulladásos reakciókat és véd az akut tüdőkárosodástól.

"Az egyedülálló kettős hatásmechanizmusa alapján az APN01 az első olyan gyógyszer lehet, amelyet a koronavírus kezelésére jóváhagytak, és amely kifejezetten az új SARS-CoV-2 vírust célozza meg" - mondta Peter Llewellyn-Davies, az APEIRON Biologics vezérigazgatója.

Forrás: apeiron-biologics.com

A randomizált, kettős vak kísérlet az APN01-et placebóval hasonlítja össze 200 beteg esetében, 10 helyszínen Ausztriában, Dániában és Németországban. A vizsgálat elsődleges célja az APN01 klinikai hatékonyságának és biztonságosságának felmérése. A másodlagos célok között szerepel az APN01-kezelést követő, mérhető biomarker-változások értékelése.

A korábbi 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálatok során az APN01 biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult összesen 89 önkéntes esetében, akik között egészségesek és pulmonális artériás hipertóniában, valamint akut tüdőkárosodásban szenvedő betegek is voltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek