A szellemjáratok miatt egy fontos szabályt függesztenek fel a reptereken

Az Európai Bizottság már vizsgálja a résidő-szabály felfüggesztésének lehetőségét, vagyis a "használd vagy elveszíted (a résidő-jogot)" reptéri gyakorlatát – írta tegnap reggeli cikkében a Secretflying. Az EB azt követően enyhítene a repülőtéri leszállási szabályokon, miután egyre nagyobb közfelháborodást kelt, hogy sok légitársaság gyakorlatilag üres repülőgépekkel száll le és fel a repülőtereken - miközben sok tonnányi káros üzemanyagot éget el -, és teszik mindezt azért, hogy megőrizhessék a repülőtéri résidejüket.

Müncheni repülőtér forgalma csütörtök reggelForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Résidőnek - angolul slotnak - hívják a légitársaságoknak azt a jogát és egyben kötelezettségét, amelyért a légicég előre meghatározott szerződéses alapon, adott időpontokban le- és felszállást hajthat végre egy repülőtéren, a két időpont között pedig a légikikötő infrastruktúráját használja. A jelenlegi probléma az, hogy a - hatékony üzemeltetésre 1993-ban(!) kitalált szabályozást - a versenyben maradás érdekében a légicégek ezt ma még akkor is kénytelenek alkalmazni, ha egyetlen utast sem szállítanak gépeiken.

A koronavírus miatti utazási igény csökkenése miatt ugyanis több európai székhelyű légitársaság is "szellemgépeket" üzemeltetett az elmúlt napokban – és csak azért, hogy ne veszítsék el az értékes repülőtéri résidőiket. Az Európai Unió erre vonatkozó rendelete (EGK 95/93) ugyanis előírja a légitársaságok számára, hogy a kiosztott résidők legalább 80 százalékát ki kell használniuk, vagyis mindenképp közlekedtetniük kell az előre meghatározott járatmennyiséget, különben a következő szezonban elveszítik azokat, és esetleg pont a versenytársuk kapja meg.

A Rush Flights weboldala tegnap késő délután arról írt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a következő hetekben várhatóan még tovább romlik a helyzet, ezért az Unióban ideiglenesen felfüggesztik ezt a szabályt, és egyben ígéretet tett arra, hogy mielőbb előterjesztik a repülőtéri résidőkre vonatkozó módosító jogszabályt a gazdasági és környezeti károk csökkentése érdekében. 

Mindeközben a Reuters egyik legfrissebb, csütörtök reggeli híre szerint Kína egészségügyi bizottsága hivatalosan is bejelentette, hogy az ország túl van a koronavírus-járvány csúcsán, a január végén vesztegzár alá helyezett Vuhanban néhány vállalat már újraindította tevékenységét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek