Harminc kilónyi követ próbált ellopni Szardíniáról egy házaspár

  Természeti kincsek fosztogatásáért feljelentettek Szardínián egy római házaspárt, amely strandokról és a tengerfenékről "lopott" kövekkel akart távozni a szigetről.

  Az Olbia kikötőjében behajózó turisták autójában harminc kilónyi, gondosan becsomagolt követ találtak az ülések közé rejtve. 

  A Santa Teresa di Gallura nevű strand SzardíniánForrás: hemis.fr/CAVALIER Michel / hemis.fr/Cavalier Michel / Hemis.Fr

  Mint korábban megírtuk, az autonóm tartomány tiltja homok, kő vagy védett tengeri fajok kivitelét, amelyet 3000 euróig (980 ezer forint) terjedő büntetéssel sújthatnak. 

  Az olbiai kikötőben két héten belül ez volt az ötödik eset, hogy szuvenírként elvitt homokot, követ vagy védett kagylót találtak hazatérő turistáknál, és persze ilyen kihágások a múltban is számtalanszor előfordultak, de úgy tűnik, a turisták nem tudják megszokni a szabályt. Pedig Szardínia nagyon komolyan veszi a természetvédelmet: legutóbb egy strandon a törölköző használatát tiltották be, mert a fürdőzők túl sok homokat hordtak el a különleges szépségű partszakaszról.

  Egy brit turistát augusztus elején ezer euróra (326 ezer forint) bírságoltak meg, mert egy üvegben homokot akart hazavinni magával egy észak-szardíniai szigetről.

  A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan "halálos csapást mérhet" a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére - hangsúlyozzák a hatóságok.
  Csak Alghero repülőterén évente két mázsa homokot koboznak el az utasoktól.

  Természetesen nem Szardínia az egyetlen hely a világon, ahol ilyen szabályozás van érvényben: ezen a görög strandon is belekerülhet ezer euróba, ha homokat vinne haza.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!