Ne vegyen hamisított szuvenírt az olasz tengerparton, sokba kerülhet!

Olaszországban járva körültekintően döntsön, ha szuvenírt szeretne hazahozni: ha ugyanis illegális árusoktól vásárol, súlyosan megbírságolhatják.

Az olasz strandok, és helyenként a városok piacai és nagyobb terei is, tele vannak engedély nélkül árusítókkal. Az ő tevékenységüket szeretnék most visszaszorítani egy új intézkedéssel – írja a Lonely Planet News. A kereskedelmi lobbi, mely elindította az intézkedéshez vezető folyamatot, úgy becsüli, hogy a hamis termékek eladása évi 22 milliárd eurós iparág, és emiatt az olasz kormány évi több mint 11 milliárd euró adót veszít el.

Ezt a tipikus strandcsendéletet igyekeznek megakadályozni a mostani intézkedésselForrás: Shutterstock

Ez nem kerülte el a belügyminiszter, Matteo Salvini figyelmét, aki mindent megtesz, hogy a strandárusok üzletét megnehezítse. Az új direktíva június végén lép életbe.

Az intézkedés az árusok mellett a gyártóközpontokra is kiterjed. Az árusokra kiszabható bírság 2500 eurótól 15 és félezer euróig terjedhet, és ami a turistákat a legjobban fogja érdekelni: a vásárlókat is büntetik, mégpedig akár 7 ezer euróra! A divatrajongók legyenek különösen körültekintőek, mert az intézkedés kereszttüzében elsősorban a táskák, ruhák, cipők és bizsuk állnak. A hatóságok elhivatottságát mutatja, hogy 2017 óta több mint félmillió hamis árut foglaltak le, és tízezer embert tartóztattak le. 

Fontos tudni: ha szeretné a strandon masszíroztatni magát, esetleg tetoválást készíttetne, és ezt illegális szolgáltatótól kapja, szintén megbírságolhatják – a szolgáltatót és a turistát is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek