Bekeményítettek a turistákkal szemben Szardínián

Bekeményítettek a turistákkal szemben Szardínián

 Ötszáztól háromezer euróig terjedő pénzbírságra számíthat az a turista, aki Szardíniáról homokot, kavicsot vagy kagylókat próbál elhozni ezentúl - írja a BBC. A szigorítást azért vezették be, mert megelégelték, hogy a nyaralók tonnaszám hordják haza kedvenc strandjukról szuvenír gyanánt ezeket.

Fotó: FacebookForrás: Travelo

 A törvény augusztus 1-től lépett érvénybe, és konkrétan megtiltja hogy a szigetről homokot, kagylókat vagy kavicsot vigyen haza bárki. Négy turistát már meg is büntettek, átszámítva több mint 300 ezer forintot kellett fizetniük. Az átvilágítás során buktak le, Cagliari Elmas repterén.

Statisztikák szerint egyébként 2015 három nyári hónapjában csak ebben a légikikötőben öt tonna homokot foglaltak le turistáktól, és hasonló mennyiség gyűlt össze Alghero illetve Olbia repterén is.

A Szardíniától északkeletre fekvő Budell szigetének különleges rózsaszín partját már 1994-ben elzárták a turisták elől, attól tartva hogy az odalátogatók elhordják a rózsaszín homokszemcséket. A homoktolvajok ellen már facebook csoport is alakult, ahol az elkobzott palackokról tesznek közzé fotókat, határozott fellépésre buzdítva a döntéshozókat.

"Egy üveg homok nem tűnik soknak, de ha a turisták milliói mind csak egy kis üvegnyi homokot vinnének magukkal, évente több tonna tűnne el" - mondta a BBC-nek a szardíniai erdőgazdálkodás szakembere.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek