Kilóra viszik el a homokot, követ és kagylót a turisták Szardínia szigetéről

Kilóra viszik el a homokot, követ és kagylót a turisták Szardínia szigetéről

A szardíniai Cagliari repülőterének vámőrsége figyelt fel arra, hogy a turisták szuvenírként a sziget rózsaszín homokját, a tengerpart különleges kavicsait és kagylóit rejtik poggyászaikba. Egy külföldi 25 kilogramm szardíniai homokot akart magával vinni.

Fotó: Sardegna Rubata e Depredata

 A Szardíniáról elutazó turistáktól elkobzott több száz homokkal teli zacskó és műanyag palack fényképe felkerült a cagliari Elmas repülőtér vámőrsége által nyitott Facebook-oldalra. A Kirabolt és kifosztott Szardínia (Sargedna Rubata e Depredata) nevű oldalhoz a többi szardíniai légikikötő hatóságai is csatlakoztak. A La Nuova Sardegna helyi napilap információi szerint homokot, köveket és kagylót a turisták eddig is loptak, de a jelenség az utóbbi időben tömeges méretet öltött.

A látogatók ráadásul nem elégszenek meg egy-egy maroknyi szardíniai homokkal: tonnaszámra viszik magukkal a sziget partjainak kincseit. Csak Elmas repülőterén évente két-három tonna homokot koboznak el a vámőrök - írja az MTI.

A Facebook-oldal a figyelemfelkeltést szolgálta: a német sajtó máris átvette a hírt arra figyelmeztetve a Szardíniára látogató németeket, hogy a homoklopás szankciót vonhat maga után. Egy homokkal teli palackért a turistára akár 100 euró (30 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek