Majmokkal szüreteltetik a kókuszdiót egyes farmokon

A Peta állatvédő szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy nyolc thaiföldi farmon is munkára fogott majmokat talált. Mint mondták, az állatokat elviszik eredeti élőhelyükről, és kiképezik őket arra, hogy naponta akár 1000 kókuszdiót is leszedjenek, melyeket aztán a cégek exportálnak. Összehasonlításképp: a becslések szerint egy ember körülbeli napi 80 kókuszdiót képes leszedeni. A szervezet szerint a makákókat kókusszedő gépekként kezelték és nyomorúságos körülmények között tartották, kínozták - derül ki a bbc.com cikkéből.

Oroszlánmakákó az egyik thaiföldi "majomiskolában" - illusztrációForrás: Amax1/commons.wikimedia.org

A történésekre válaszul több szueprmarket, a Waitrose, az Ocado, a Co-op és a Boots is megígérte, hogy nem árulja többet az érintett termékeket, a Morrisons pedig azt mondta, hogy már eltávolította a polcokról az ominózus élelmiszereket. A Sainsbury és az Asda kivizsgálja az ügyet, utóbbi addig szintén levett a polcairól bizonyos termékeket, a Tesco pedig közölte, hogy nem is árulta ezeket az árukat.

A Peta különböző "majomiskolákat" is talált, ahol az állatokat a gyümölcsszedés mellett kerékpározni és kosárlabdázni is tanították, hogy így szórakoztassák a turistákat. A majmok többségét még kölyökként, illegálisan fogták be, az állatok az extrém stressz tipikus tüneteit mutatják. Gumiabroncsokhoz láncolva tartják őket, vagy olyan ketrecekben, ahol még megfordulni sem tudnak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek