A koronavírus hatalmas csapást mért a szőrmeiparra

Hollandia a világ egyik legnagyobb nercbunda-exportőre, a koronavírus miatt azonban az ipar bedőlni látszik. Miután több nyércgazdaságban is terjedni kezdett a járvány, és azt feltételezik, hogy az állatokról került át a vírus két dolgozóra, Hollandia úgy döntött, hogy felgyorsítja a nercipar megszüntetésére irányuló intézkedéseket, melynek eredeti határideje 2024 volt. Kedden a parlament a nerctenyésztés azonnali beszüntetéséről és a gazdáknak nyújtott kompenzációról szavazott - derül ki a nationalgeographic.com cikkéből.

Amerikai nyérc egy lengyel farmon 2017-benForrás: SwiatRolnika.tv/commons.wikimedia.org

Az állatvédelmi csoportok reményei szerint az év végére megtörténnek a bezárások. A Fur Europe brüsszeli székhelyű intézmény szerint június 5. óta Hollandia 800 000 nyércéből közel 600 000-et pusztítottak el szén-monoxiddal, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

A Humane Society International szerint Hollandia Kína, Dánia és Lengyelország után a negyedik legnagyobb nyércbunda-gyártó. 2013-ban az állatvédelmi aggályokra reagálva a kormány több mint száz gazdaság leállítását szavazta meg, de a gazdálkodók 2024. január 1-jéig kaptak haladékot.

A múlt héten Dániában is találtak fertőzötteket két nyércfarmon, de az ország nem tervezi az iparág megszüntetését. Igaz, nem teljesen tétlenek prémügyben, ugyanis 2023-ig szeretnék beszüntetni legalább a rókaprém-kereskedelmet.

2000 óta nyolc európai ország tiltotta be a prémért történő tenyésztést: Ausztria, Belgium, Luxemburg, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság, Írországban pedig folyamatban van a tilalom elfogadása.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek