Négy mesés holland város Amszterdamon túl

Amszterdam egy csodálatos város, de a helyieknek már kezd elegük lenni a látogatók tömegeiből. A túlturizmus akkora méreteket ölt, hogy a város különféle intézkedésekkel próbálja csökkenteni a beutazók számát.

De ez a mini ország nem merül ki a fővárosában, számos más települése nyújthat Amszterdamhoz hasonló minőségű élményt, csak tudnunk kell, melyiket érdemes választanunk. A Time Out brit utazási magazin holland szerzője ebben nyújt segítséget cikkében. Mutatunk az általa ajánlott városok közül négyet:

UtrechtForrás: Olena Znak/Shutterstock

Utrecht

Amszterdam helyett miért ne mennénk inkább „Kis Amszterdam"-ba? Aranyos holland házaival és a csatornák mentén elhelyezkedő teraszaival Utrecht a holland főváros egy zsugorított mása, csak éppen a turisták tömegei nélkül. Utrecht felfedezésének legjobb módja egy csatornahajó-túra, amelyet mindenképp érdemes összekötni egy palacsintával a Theehuis Rhijnauwenben, vagy egy korsó sörrel a templomban – az Olivier belga söröző ugyanis egy régi templomban kapott helyet.

Haarlem

Ha Amszterdam közelében maradnál, Haarlem a legjobb választás. Ez a különös város 16 perces vonatútra található a fővárostól, és azért is jó, mert itt olcsóbban találhatunk szállást, bár maga Haarlem is egy kincs. Egy egész délutánt eltölthetünk a Frans Hals Múzeumban, ahol megismerkedhetünk ennek a legendás holland barokk festőnek a munkásságával. A város közelében pedig végtelen tulipánmezőket találsz, amelyek gyönyörű hátteret adhatnak ünnepi fotóidhoz.

HaarlemForrás: Shutterstock/Travel-Fr

Rotterdam

A virágzó művészeti szcéna mellett Rotterdam a gasztronómiájáról is híres, nyüzsgő élelmiszerpiacait, mint a Markthalt és a Fenix Food Factoryt mindenképp érdemes felkeresni. A város nagy része elpusztult a második világháborúban,de paradox módon épp emiatt lett egyedülálló az építészete. Az újjáépítések során sok helyi építész szabad kezet kapott; ez tette Rotterdamot a mai élettel teli várossá, amelynek esztétikája zökkenőmentesen ötvözi az újat és a régit.

RotterdamForrás: Peter de Kievith/Shutterstock

Maastricht

Az ország déli részén lévő Maastricht gótikus tornyaival és macskaköves utcáival olyan érzést kelt, mintha egy mesekönyv lapjaiból vágták volna ki. Ez a Belgiummal határos város a holland és a belga kultúra és építészet egyedülálló keverékét kínálja. Látogass el Boekhandel Dominicanenbe, vásárolj könyveket egy átalakított középkori templomban, majd irány a Bosch Brewery egy klasszikus sörkóstolóra.

MaastrichtForrás: Shutterstock/trabantos
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek