Videó: Egy hét múlva felszállnak az első légitaxik Párizs felett

Taxival utazni Párizs háztetői felett – sokan álmodoztunk már erről, most azonban a nyári olimpiai játékok alatt (július 26. és augusztus 11. között) elkezdik a kétszemélyes légitaxik tesztelését.

A Volocopter cég évek óta tökéletesíti a légi járműveitForrás: MARIJAN MURAT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter a Le Parisien lapnak elmondta, az úgynevezett "repülő taxikat" – a német Volocopter gyártó nagyméretű, 18 rotoros, kis helikopterekre hasonlító futurisztikus drónjait – kísérleti jelleggel használhatják a játékok alatt – írja a t-online.de.

Ezzel a világújdonsággal az olimpiai játékok alatt fogunk kísérletezni. Ez egy olyan technológiai előrelépés, amely később is hasznos lehet" – mondta a közlekedési miniszter. Az egy pilótának és egy utasnak helyet adó, 110 kilométer/órás maximális sebességű "VoloCity" engedélye azonban csak korlátozott ideig érvényes, és egyelőre még nem a nagyközönség számára.

Hamarosan ilyen járművekkel utazhatunk a városok felett? - illusztrációForrás: www.volocopter.com

Mielőtt az utasszállító drónokat szélesebb körben használnák, a francia hatóságokat meg kell győzni a környezetbarát jellegükről, az alternatív akkumulátoros, tehát alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési megoldásként történő alkalmazásukról. A játékok alatti tesztüzemek ezt a célt szolgálják majd.

„Lesz néhány tesztrepülés a játékok alatt. Ha azt látjuk, hogy nem hatékonyak és túl nagy zajt csapnak, levonjuk a következtetéseket" – folytatta a miniszter.

A légitaxikról az alábbi videóból tudhatsz meg izgalmas érdekességeket:

 

Ezek is érdekelhetnek