Hogyan lehet beutazni az egész világot, hogy rengeteg pénzt is kapj érte?

Lucy Alexandra Spencer tavaly 16 hetet töltött külföldön Ománban, Franciaországban, Svájcban és Portugáliában egy család magántanáraként. Milliókat keres ezzel, és az utazásainak az összes költségét állják.

A legtöbb nem idegenforgalomban dolgozó embertől eltérően a brit Lucy Alexandra Spencer az utazással keresi – nem pedig költi – a pénzt. Útjait munkaadói fizetik, dúsgazdag európaiak és amerikaiak, akik arra szerződtetik, hogy hetekre, esetenként hónapokra utazzon el családjukkal - írja a CNBC.com.

A leleményes brit nő, Lucy Alexandra Spencer sokunk álmát valósította megForrás: Lucy Alexandra Spencer/Facebook

Spencer egykori általános iskolai tanár, aki tanulási nehézségekkel küzdő diákok tanításában is szerzett tapasztalatokat. Hét évvel ezelőtt kezdte az utazó tanári tevékenységet. 

Azóta összesen két évet töltött külföldön, beleértve egy nyolc hónapos európai, Egyesült Államokbeli és közel-keleti tartózkodást.

Egy Spencerhez hasonló, a családdal együtt utazó magántanár alkalmazásának költsége annyi, mintha egy háromgyerekes család magániskolába járatná a gyerekeit. Körülbelül 8000 angol fontra (több, mint 3,6 millió forint) rúg havonta a bére a három gyerek tanításáért. A tanár bérén túl a családok fizetik a repülőjegyek, a szállás és az étkezés költségeit is.

Ománban is járt egy család gyermekeinek pedagógusaként Lucy Spencer.Forrás: KRQ

Az utazó tanári díjazás akár 10 000 fontra (több, mint 4,5 millió forint) is emelkedhet, ha a családoknak speciális ismeretekkel rendelkező tanerőre van szükségük, aki például hangszeren játszik vagy idegen nyelvre oktat. A csak az alaptantervet leadó tanárokat már körülbelül havi 2500 fontért (több, mint 1,1 millió forint) is le lehet szerződtetni.

Más, mint a hagyományos iskola

A gyerekek, akiket Spencer tanít, naponta körülbelül négy órát vesznek részt vele tartott foglalkozásokon, mert egy óra magántanítás három hagyományos iskolai tanórának felel meg – magyarázta. Spencer rendszeresen konzultál a gyerekek iskolai tanáraival, hogy megtanítsa, amit otthon is tanulnának, és felkészíti őket a visszatérésükkor esedékes számonkérésekre.

Spencer emellett utazásuk aktuális helyszínein a helyi kultúrával, konyhával és szokásokkal kapcsolatos ismereteket is beépíti óráiba. Ománban például olyan családdal járt, amelynek tagjai korábban soha nem jártak arab országban.

"Ez a fajta oktatás próbára teszi az ember tanítási készségeit, hiszen igazán meg kell érteni, hogy melyek a család kulturális meggyőződései."


„A munka során nem tudást adok át. Sokkal inkább segítőként vagyok jelen. Az a feladatom, hogy kíváncsivá tegyem a gyerekeket, és kérdéseket tegyek fel az általuk tapasztaltakkal kapcsolatban, hogy észrevegyék a kulturális egyezéseket és különbségeket. Célom, hogy a gyerekek a segítségemmel a legjobb énüket valósíthatták meg, akár még a szüleiken is túltéve" - mondta el.

Pedagógus, nem tanító

Spencer véleménye, hogy progresszív látásmódja nem minden család számára megfelelő. "A legideálisabb számomra a startup cégek innovatív alapítóinak gyerekeivel foglalkozni, akik nagyra értékelik az alternatív tanulási és gondolkodási módokat, és ezt szánják a gyerekeiknek is. Én nem is tanítóként tekintek magamra, hanem sokkal inkább pedagógusként, aki nemcsak a tananyagot darálja le, hanem szemléletet is átad.

Dubajban is tanítóskodott a rátermett, fiatal nőForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Spencer azt is elmondta, hogy mindig egyértelművé teszi a  szerepével kapcsolatos elvárásokat a családok számára. "Sokszor úgy tűnhet, hogy ők felvételiztetnek engem, de legalább annyira magam is interjúztatom a famíliát, hogy elvállalom-e egyáltalán a gyerekeket."

Fontosnak tartja, hogy ne keverjék össze egy babyszitterrel, aki kiterjedt gyermekfelügyeletet biztosít, vagy egy au pairrel, akitől esetleg a házimunka is elvárható. „Az én feladatom egyértelműen az ismeret- és szemléletátadás, és nem egy luxusdada vagyok. Nem tartózkodom mindig együtt a családdal, amellett, hogy a házukban lakom. Leginkább a saját privát szférámba vonulok vissza, bár lehet, hogy néha csatlakozom hozzájuk vacsorára."

 

Lucy Franciaországba is eljutott, ahol egy medenceparti csupaüveg luxuspavilon volt az "osztályterme". A képen a franciaországi Camargue régió algáktól rózsaszín tava láthatóForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Helena GARCIA HUERTAS/Shutterstock. No use without permission./Helena Garcia Huertas


Saját vállalkozást indított

Most, hogy már saját háza és két kutyája is van, Spencer csak rövidebb, legfeljebb négyhetes munkautakat fogad el. Ugyanakkor már saját vállalkozást is alapított az utazó magántanárok iránti növekvő keresletre. 2016-ban indított Education Boutique névre keresztelt társasága egy 30 000 tanerőt felölelő adatbázisból közvetíti ki a megfelelő utazótanítót.

A vele dolgozó tanárok emellett tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel és vizsgára való felkészítéssel is foglalkoznak. Spencer 2016-ban indította el vállalkozását, miután alig négy évet töltött el tanárként az Egyesült Királyságban és Dubajban. Általános iskolai tanárként szerzett diplomát. 

Spencer elmondta, hogy kevésbé tehetős családok számára is igyekszik elérhetővé tenni az utazó tanítók intézményét, ezért olyan tanítóképzősök kiközvetítését is vállalja, akik éppen halasztanak egy évet az egyetemen, és valahol a világ egy másik pontján tartózkodnak. "Ha egy ilyen kolléga éppen mondjuk Thaiföldön van, össze tudom kötni egy oda készülő családdal, akinek szüksége lesz kinn tanítóra. Ebben a felállásban a tanító utazásának és tartózkodásának költsége nem a családot terheli."

Svájcba is eljutott munkája során LucyForrás: Shutterstock

Spencer hangsúlyozta, hogy cége egyaránt elkötelezett amellett, hogy állást keressen utazó tanároknak és azok mellett, akik támogatni szeretnék a gyógypedagógiai gondoskodásra szoruló gyermekeket.

„Fontos szerepünknek tekintjük, hogy a legkiváltságosabb helyzetű gyerekeket globálisan és a leghátrányosabb helyzetűeket helyi szinten támogassuk" – tette hozzá Lucy Spencer.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek