A város, ahol 2024-re forgalomba állnak az első légitaxik

Október 6-án sikeres tesztrepülést hajtott végre egy légitaxi a római Fiumicino repülőtéren. Ezzel egyidőben felavatták Olaszország első vertiportját, azaz a légitaxik és más drónok számára fenntartott leszállópályát, amely egyelőre csak tesztüzemben fog működni.

A Volocopter eVTOLjaForrás: volocopter.com

A római repülőteret üzemeltető cég, az Aeroporti di Roma 2024-re tervezi elindítani légitaxi járatait a repülőtér és Róma között. A teszt vertiport megnyitása és a sikeres repülés hatalmas előrelépésnek számít a projektben.

A tesztelt közlekedési eszköz egy úgynevezett eVTOL, ami az electric powered vertical takeoff and landing (elektromos meghajtású függőleges fel- és leszállás) rövidítése. Ez egy elektromos árammal hajtott drón, melynek nincs szüksége kifutópályára, mivel szimplán függőleges irányban száll fel és le, kvázi mint egy helikopter. A gépet a Volocopter nevű német stratup gyártja.

A légitaxi, fedélzetén egy pilótával 40 méteres magasságban, 40 km/h-val repült 5 percig, egy 8-ast írva le a repülési pályán. A tesztrepülés minden szükséges engedélyt megszerzett az olasz hatóságoktól.

A Volocopter elektromos légi taxiját úgy tervezték meg, hogy az utasok gyorsan és károsanyag-kibocsátásmentesen repülhessenek városi környezetben, mind a nagy forgalmú szárazföldi útvonalakon, mind pedig a vizek felett.

Forrás: themayor.eu, techcrunch.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek