Megszületett a világ első digitális detox szigete

Digitális függőségünk olyan méreteket ölt, hogy már egy négy órás repülőút is, amikor csak repülő üzemmódban használhatjuk a telefonunkat, egészen frusztráló élményt jelenthet. De mi történik akkor, ha az egész nyaralásunk alatt ki van kapcsolva a telefonunk. Mikor csináltál utoljára ilyet?

Ulko-Tammio egy kis lakatlan sziget a Finn-öbölben, nem messze Finnország és Oroszország tengeri határától, egy hasonló szigetekből álló szigetvilág része. Ez a bájos és idillikus hely vitorlázásra és túrázásra kiválóan alkalmas, de valószínűleg nem sok mindenkinek tűnt volna fel, ha a régió turisztikai hivatala nem dönt úgy, hogy a világ első telefonmentes szigeteként kezdi el népszerűsíti.

A szigethez közeli Kotka, FinnországForrás: Noita Digital/Unsplash

"A Hamina partjai mellett fekvő Ulko-Tammio szigete ezen a nyáron telefonmentes övezetté válik. Szeretnénk arra ösztönözni a nyaralókat, hogy álljanak meg egy pillanatra, kapcsolják ki okos eszközeiket, és élvezzék ki a szigeteket" - mondja Mats Selin, Kotka-Hamina régió turisztikai hivatalának munkatársa.

Valahol a Finn-öbölbenForrás: Unsplash/Nika Benedictova

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz internet a szigeten, vagy hogy a látogatók láthatatlanná válnának, szóval nem kell aggódnunk a biztonságunk miatt. A szervezők csak bátorítani szeretnék az embereket a telefonjuktól való elszakadásra, de nem kötelezik őket rá. És miért is ne próbálnánk ki? A képernyőnket bárhol bámulhatjuk a világon, és valószínűleg utoljára elég régen tapasztaltuk meg, milyen az, amikor napokig nem látunk képernyőt. Ez egy jó lehetőség arra, hogy most kipróbáljunk valami mást.

A technológia olyannyira a mindennapjaink részévé vált, hogy sokaknak még a nyaralás alatt is nehézséget okoz, hogy ne legyen állandóan a kezükben a mobil. Élményeink megosztása a közösségi médiában néha már fontosabb, mint az, hogy élvezzük a minket körülvevő tájat, az adott pillanatot. A telefonunkat mindenhová magunkkal visszük, így állandóan elérhetőek vagyunk, szabad perceinkben pedig gyakran kapjuk azon magunkat, hogy a közösségi média hírfolyamainkat görgetjük.

Terhi Mustonen pszichológus és a Sosped Alapítvány programmenedzsere szerint ez a jelenség természetellenes, és kihívást jelent a mentális egészségünk szempontjából is.

Még egy rövid digitális böjt is hasznos lehet, javíthatja közérzetünket, és segíthet enyhíteni a szorongás és a depresszió tüneteit" - mondja a themayor.eu cikkében.

Valahol Kotka-haima régióbanForrás: Unsplash/Noita Digital

Egy szárazföldtől távoli szigetre való utazás pedig ideális alkalom arra, hogy ezt a kihívást teljesítsük, még ha csak egy rövid időre is. Ulko-Tammio egy nemzeti park része, és gyönyörű kilátással, tiszta levegővel, tengeri szellővel, természettel és madármegfigyelő toronnyal is büszkélkedhet. Így akad bőven látnivaló és élmény, hogy elterelje a figyelmünket a telefon-függőség okozta frusztrációról.

Forrás: themayor.eu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek