Egy kis városi kiruccanás ősszel: 10+1 érdekesség Koppenhágáról

Dániát széles körben a világ egyik legboldogabb országaként tartják számon, és a fővárosa sem kivétel ezalól a mindennapi élethez való laza hozzáállásával. A város tele van kultúrával, szórakozással, finom ételekkel, italokkal és barátságos helyiekkel. Ha tehetitek, pattanjatok fel egy közvetlen járatra, és fedezzétek fel ezt a nem mindennapi várost!

1. Itt található a világ leghosszabb bevásárló utcája

A Stroget minden vásárlásra vágyó ember álma, mert a csúcskategóriás butikoktól a különleges ajándékboltokig minden megtalálható a középkori utcában. Még a legigényesebb vásárlók számára is elegendő üzlet található benne, ahogy kiváló éttermek is. Tartsatok ide egy sétára velünk, most legalább egy kisfilm erejéig!

2. Amszterdamhoz hasonló csatornahálózata van

Amszterdam híres a kiterjedt csatornahálózatáról, de Koppenhága sem okoz csalódást. A város néhány gyönyörű saját csatornának ad otthont, amelyek közül talán a Nyhavn a leghíresebb.

A szélesebb csatornák mentén kikötött színes hajók varázslatos hangulatot teremtenekForrás: ExplorerBob/Pixabay

3. Egy másik város is meghúzódik benne

Koppenhága határain belül található egy különálló, önálló „város", Christiania is, ami egy kommuna és egy közösség kereszteződése, ahol mindenki ugyanazt a hitet vallja a szabadságról és az antikapitalizmusról. Körülbelül 1000 lakosnak ad otthont, akik még a saját törvényeiket és rendeleteiket is kidolgozták. A lakosok nem fizetnek adót, és híresen nyíltak arról, hogy marihuánát vasárolnak és fogyasztanak, ami azt a szabadságot jelképezi, amelyre büszkék. Míg a város nyitva áll a turisták előtt, a kamerák használata szigorúan tilos.

4. Itt található a világ harmadik legrégebbi vidámparkja

A Tivoli Gardens minden évben izgalomra vágyók ezreit vonzza. Ez a világ harmadik legrégebbi vidámparkja, amit először 1843-ban nyitottak meg, és amelynek a legrégebbi hullámvasútja pedig már több mint 100 éves.

A Tivoliban a Távol-Kelet is helyet kapottForrás: Flickr.com

De aggodalomra nincs okotok, teljesen biztonságos! Sokan úgy vélik, hogy a Tivoli Gardens ihlette Walt Disney-t a Disneyland tervezése során. Ha látjátok, milyen szép, nagyon könnyű megérteni, miért.

5. Kikötője olyan tiszta, hogy úszhatunk is benne

Nyhavn kikötője annyira tiszta, hogy szabadtéri úszómedencének is használják. Ebben az az őrület, hogy itt még a tél derekán is lehet látni úszókat, miközben a víz már szinte befagyott, na persze akkor csak a legbátrabbak úsznak.

Koppenhágában nem csak a csatornák, de az utcák is tisztákForrás: skeeze/pixabay.com

Nyhavn kikötője különösen népszerű a fürdőzők körében, ezért ha máshol szeretnétek megmártózni, akkor több, fából készült kikötői fürdőhelyet is találhattok a városban, amelyek egyaránt kedveltek a helyiek és a turisták körében.

6. Híres szülöttje mesés légkört teremtett

Dánia egyik leghíresebb polgára Hans Christian Andersen, aki olyan világhírű mesék szerzője, mint A császár új ruhája, A kis hableány vagy A rút kiskacsa. Andersen a Nyhavn vízparton nem kevesebb, mint három híres, kikötő melletti házban lakott.

A Kis hableány Koppenhága kikötőjében várja a turistákatForrás: Flickr.com

A vízparton található Kis hableány gyönyörű szobra a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Ha nyugisan, turisták tucatjai nélkül szeretnétek megnézni, akkor mindenképpen a kora reggeli órákban keressétek fel!

7. Odáig vannak a saját kávéjuktól

A pletyka igaz, a dánok nagyon szeretik a kávéjukat. Dánia a hetedik helyen áll a világon az összesített kávéfogyasztás tekintetében, Koppenhága pedig számos kávézónak ad otthont, az egyszerűtől a csúcskategóriásig.

Egyik kávézóból botlunk a másikbaForrás: Hemis via AFP/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory / Hemis.Fr

A helyi baristák nagyon büszkék a kávéjuk minőségére, ezért mindenképpen hörpintsetek fel egy csészével, aztán felpörögve vethetitek bele magatokat a városi forgatagba!

8. A Carlsberg otthona

Ha már a kávét emlegettük, akkor a sört végképp nem hagyhatjuk ki! Az 1847-ben alapított Carlsberg világszerte ismert márka, és a világ öt legnagyobb sörgyártó vállalatának egyike. És természetesen sehol sem népszerűbb, mint szülővárosában, Koppenhágában.

Az elefántok éppen 145 éve tartják a hátukon a Carlsberg sörgyár bejáratának kapujátForrás: carlsberggroup.com

A fővárosba utazó sör-ínyenceknek kötelező program felkeresni a híres Carlsberg sörfőzdét. A gyár híres, elefántos kapuján átsétálva számos érdekes ténnyel és nem kevés sörrel örvendeztetnek meg.

9. A világ egyik legbringabarátabb városa

Koppenhága lakosai a kerékpározást választották a városban való közlekedés legfőbb eszközeként. A városban több mint 400 km hosszú kerékpársávot alakítottak ki, hogy megkönnyítsék a kerékpárosok közlekedését. Még egy úgynevezett „kerékpáros szupersztráda" is összeköti Koppenhágát Albertslunddal.

A biciklibarát városbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

Mivel az iskolába vagy munkába való utazások több mint 49 százaléka kerékpárral történik, ezeknek a sávoknak minden bizonnyal van értelme. Ráadásul, a dánok sem a hideget, sem a havat nem használják kifogásként – évszaktól függetlenül mindenki felszáll a bringájára.

10. Egykor három különálló ország fővárosa volt

Talán ez az egyik legérdekesebb tény Koppenhágáról, hiszen túl azon, hogy Dánia fővárosa, a 15. század elején Svédország és Norvégia fővárosa is volt. A három országot együttesen Kalmari Uniónak nevezték, amely 150 évig tartott, és Németország terjeszkedését hivatott lassítani.

10+1. Itt található Észak-Európa legnagyobb akváriuma

Az igazi koppenhágai stílusban épült Den Bla Planet egy modern építészeti remekmű. A repülőtér közelében található épület felülről nézve egy örvényre hasonlít. 

Gyerekek csodálják a Den Bla Planet egyik hatalmas akváriumátForrás: robertharding via AFP/Roberto Moiola/Roberto Moiola

Az óriási építmény öt hatalmas részre oszlik, és több mint hétmillió liter vizet tárol, amelyben mindenféle vízi élőlény helyet kapott. Emiatt ezt a lenyűgöző látványosságot csak ajánljani tudjuk minden utazónak. 

(Forrás: funfactsabout.comsilverdoorapartments.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek