Döbbenetes látvány: Zöldbe borult a debreceni tó medre

Idén júliusban írtunk arról, hogy alig lehet ráismerni a debreceniek egykor kedvelt pihenő- és kirándulóhelyére, a Vekeri-tóra, mert szinte teljesen kiszáradt. Sajnos még most sem írhatunk arról, hogy ismét víz csillog benne, hiszen az egykori meder most teljesen kizöldült. 

Nyáron még így festett a Vekeri-tóForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Medrét repedések hálózták be nyáron az aszály következtében. A szeptemberi csapadéktól azonban vízi növények sarjadtak életre, „szélerővel" hajtott nádszálseprűk tisztogatják a stégek oldalát és az űrbéli szürke táj helyett zöldellő völgy képe fogad, akárcsak az egykori Nyírvízi lápon. A tó ma épp olyan képet mutat, mint a meder kialakítása előtt, 1970-ben. 

Jelenleg így néz ki a tómederForrás: Molnár Péter/haon.hu

"A lehulló csapadék kedvező hatással van a tó vízháztartására, jelentős mennyiség után van esély a töltődésre, de ehhez legalább annyi időre van szükség, amennyi alatt eltűnt belőle a víz" – mondta el Pusztai Virág, a fenntartó Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet igazgatója a haon.hu cikkében. Hozzátette: egy átlagos időjárású évben, amikor a Vekeri-tó teljes töltöttségű, a vízmércéről 160 cm olvasható le. Jelenleg a kisebb vízállások kivételével mindenhol látható a tómeder.

A távolban lévő híd egyelőre feleslegesen áll, de remélhetőleg hamarosan ismét szükség lesz ráForrás: Molnár Péter/haon.hu

Pusztai Virág szerint a Civaqua-program jelentheti a végső megoldást a jóléti tavak időjárásfüggőségére. Balmazújváros közelében már megkezdődött a fejlesztés első ütemének kivitelezése, melynek nyomán a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eljut a városba, a Tócó-patakba. Ezt a vizet viszik majd el a második ütemben a Nagyerdőbe, a harmadik ütemben pedig a város keleti részén lévő jóléti tavakba. Addig pedig a meteorológia dönti el, hogy mikor láthatunk vizet az erdőspusztai tavak medrében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek