Debrecen ökológiai katasztrófája: kiszáradt a Vekeri-tó

Még nincs egy hete, hogy arról számoltunk be, kiszáradt a Mecsek lábánál fekvő, egykor gyönyörű Bicsérdi-tó, és most itt az újabb, hazai, hasonló jellegű katasztrófa: már alig lehet ráismerni a  debreceniek egykor kedvelt  pihenő- és kirándulóhelyére, a Vekeri-tóra – írja a haon.hu.

Nincs már mit mérni ma vízállásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Korábban az Erdőspuszták ezen részén nyaranként piknikeztek és pecáztak, télen a tó jegében gyönyörködtek, a bátrabbak pedig még csúszkáltak is rajta.

Mára szinte teljesen kiszáradt, már csak egy kisebb tócsa maradt az egészből, mint ahogyan az egész Debrecen környéki tórendszer megsemmisült.

A Vekeri-tó (vagy Kati-tó vagy Alsó-Paci-víztározó) egy 18 hektáros tó, melynek vízutánpótlását a Kati-éren keresztül biztosították. de a vízügyi szakemberek már akkor megjósolták, hogy ha a Kati-ér elapad, akkor kiszárad a tó – derül ki az Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál cikkéből.

Ilyen lehangoló látvány fogadja azokat, akik a Vekeri-tó környékén járnakForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem csak itthon küzdünk a csapadékhiánnyal és a kiszáradással. Ahogy korábban megírtuk, a hosszantartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a legjelentősebb és leghosszabb olasz folyó, a Pó vize is annyira, hogy sós tenger nyomult be a medrébe, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek