Megdöbbentő felvételek: Kiszáradt a Bogyiszlói Holt-Duna

Korábban már írtunk róla, hogy kiszáradt hazánkban a Vekeri és a Bicserdi-tó is, és sajnos most újabb horgászvizet ért el a súlyos vízhiány. A Bogyiszlói Holt-Dunából a vízmennyiség fele hiányzik, és a horgászat is ellehetlenült – olvasható a Pecaverzum oldalán.

A vízfelület fele teljesen eltűntForrás: Youtube.com

A súlyos aszály miatt Bogyiszlónál a Duna-holtág mintegy 50 hektáros vízfelületének körülbelül a fele eltűnt mostanra. A meder jó része szikes, sivatagos tájhoz hasonlít, az erős napsütéstől és a szárazságtól kemény rögökké állt össze a talaj. A helyiek visszaemlékezése alapján körülbelül 20 éve volt hasonló kiszáradás, bár az utóbbi időben, különösen 2018 óta, a vízmennyiség folyamatosan csökken.

Tóth István, Bogyiszló polgármestere szerint vízpótlásra lenne szükség, bár tény, hogy az arra szolgáló főcsatorna medrének kotrása is időszerű. Ez hatalmas költséget, akár milliárdos tételt is jelentene, ami nem megoldható a község pénzügyi keretéből. A bogyiszlóiak évszázadok óta kötődnek a holtághoz, ami címerüknek, történelmüknek, hagyományaiknak fontos része. Nyáron rendszeresen horgásztak, fürödtek a vízben, most mindez lehetetlenné vált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek