Videó: Szomszédunkban kiszáradt a Bódva egy szakasza, a halaknak esélyük sem volt

Sorra jelenek meg a cikkek a hazánkban és a világ több pontján az egymás után kiszáradó folyókról, tavakról. Ezúttal a Bódva folyó 15 kilométeres szakasza maradt egyetlen csepp víz nélkül Szlovákiában. Öröm az ürömben, hogy a magyar oldalon még van víz a folyó medrében, de a szendrői vízmérce is alacsony vízállást mutat. 

Bódva, folyó, kiszáradt, SzlovákiaForrás: YouTube.com

"Két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány idején árvízzel küzdöttünk, ma pedig teljesen kiszáradt a folyó. Ezek szélsőségek, ugyanis egyszer árvízzel, máskor már kiszáradással van dolgunk" – mondta Slavomír Borovský, Szepsi polgármestere.

A folyó vízszintje már a korábbi években is csökkent a szárazság miatt, de még egyszer sem párolgott el teljesen. A halaknak esélye sem volt, gyakorlatilag kipusztultak; a folyómeder 15 kilométeres szakaszon száradt ki.

Csakis az eső mentheti meg a folyót, ám mivel az extrém forróság az elkövetkező napokban is folytatódik, így vajmi kevés esély van arra, hogy bekövetkezik a Bódva újbóli feltöltődése – írja az ujszo.com a tvnoviny.sk cikkére hivatkozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek