Még időben mentették ki a halakat az egyik hazai kiszáradt tóból

Majdnem teljesen kiszáradt a Gida-patak tározó. A közösségi összefogásnak köszönhetően azonban a vízből több mint 1100 kilogram élő halat mentettek ki – olvasható a sopronmedia.hu oldalán. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a súlyos aszályok miatt sorra száradnak ki hazai tavaink. Ez a jelenség Sopron térségében elsőként a Gida-patak tározót érintette, olyannyira, hogy a tavalyi haltelepítés már nem valósulhatott meg ezen a helyszínen.

A tó állapota hónapok óta rossz volt, de az elhúzódó folyamat a múlt héten tetőzött, ekkor ugyanis 2 nap alatt több mint 15 centimétert csökkent a vízszint. Elsősorban a víz utánpótlásának hiánya okoz gondot. Egy komplett évre való csapadékmennyiség hiányzik a régióban.

A másik probléma a tó kialakítása. Ez nem egy épített meder, hanem a meglévő domborzati viszonyokra duzzasztották fel a tavat, így mindig sekély volt a vize, valamint a gáttal is lehettek problémák. Ez a három együttható eredményezte a tó kiszáradását. A felgyorsult folyamat miatt azonnal cselekedni kellett, így a múlt héten halmentésre került sor - mondta el Magyar Szilárd, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke.

A majdnem kiszáradt tóból még sikerült kimenteni a halakat - A kép illusztráció!Forrás: Shutterstock/Maria Moroz

A kiszáradt tóból mintegy 1100 kilogramm élő halat mentettek ki. Ezeket az állatokat a Kistómalomba, valamint az Ibolya-tóba helyezték át. Ezeknek a halaknak a nagy része amúr volt, a maradék keszegféle, süllő és ponty. A mentés igazi közösségi összefogással valósulhatott meg.

"Öröm volt látni, hogy ez a hatalmas mennyiségű hal megmenekül - részletezte Liedtke Alfonz halász, aki biztosította a mentéshez szükséges hálót és eszközöket. A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület feltett szándéka, hogy megmentsék a tavat, de ehhez elsősorban nagy mennyiségű csapadékra lenne szükség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek