Országos Programajánló: Élményekben gazdag lesz a Húsvét

Palócföldre egész évben érdemes ellátogatni, de a húsvéti ünnepek kifejezetten egyedülálló lehetőségeket, programokat kínálnak Nógrád-megyében. Budapesttől mindössze egy órányira található Hollókő, Ipolytarnóc és Szentkút, ahol húsvéti fesztivállal, geológiai túrákkal és lelkigyakorlattal várják a kirándulókat. A Balatonon Húsvéti Nyuladalom, a Szentendrei Skanzen kétnapos rendezvényén, idén a Magyarországon és a határainkon túl élő magyar közösségek húsvéti szokásai, táncai jelennek meg a portákon és a színpadon egyaránt.

Hollókő - Nő nem marad szárazon!

A húsvét fővárosába, Hollókőre nemcsak a hagyományos locsolkodás miatt érdemes ellátogatni, hanem a gazdag folklórprogram, a palóc gasztronómia, a koncertek, valamint a családi- és gyerekprogramok miatt is. Ráadásul a falut éppen 35 éve választotta az UNESCO a világörökség részének, emiatt a húsvéti fesztivál még több alkalmat kínál az ünneplésre április 15. és 18. között. Ahogy közeledik az ünnep, a lányok már kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk pedig ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó eszköz széles e hazában – olvasható a Positive Adamsky sajtóközleményében.

Hollókőn húsvétkor egy nő sem marad szárazonForrás: Facebook/ Hollókő az élő falu

Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik. Igen, itt még mindig vödörrel locsolnak. Az Ófalu parasztházaiban és köves utcáin a vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a Tojásfestő udvar, a különböző kiállítások és a többi érdekesség közt.

Ipolytarnóc- Tematikus túrák, előadások az ősmaradványoknál

A 4 napos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület. Április 15-én a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál a tojásrakó madárvilágra kitekintéssel nyitja meg eseménysorozatát a magyar „Miocén Park". Április 16-án tematikus túra indul a geológiai tanösvényen, majd másnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, a Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre emlékeznek, palóc húsvéti ételek kíséretében. Végül pedig az ünnep utolsó napján egy Húsvéti Miocén túrán lehet részt venni.

Szentkút - Ünnepi hangolódás lelkigyakorlattal 

Magyarország egyik legismertebb, csodatételeiről híres zarándokhelyén, Mátraverebély-Szentkúton elcsendesedésre és a húsvét mélyebb megélésére ad lehetőséget a ferencesek által szervezett lelkigyakorlat, április 14. és 17. között, amely a húsvéti szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) liturgiáját kíséri.

A részvétel bentlakásos formában is lehetséges. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences atya kommentárjai segítik. A kereszténység legnagyobb ünnepén Szentkúton a vasárnapi misék előtt és alatt mindig van lehetőség a nagyböjti szentgyónás elvégzésére.

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Siófok Fő terén április 15. és 18. között családi programok, táncbemutatók, koncertek és sok izgalmas gyermekprogram várja az érdeklődőket. A rendezvény keretei között, április 17-én ingyenes Tojás- és Nyúlfutamra is sor kerül. A 2022 méteres távot a gyermekek kerékpárral, rollerrel és görkorcsolyával is teljesíthetik. Jelmezben ajánlott érkezni, ugyanis a legötletesebb maskarák díjat is kapnak. Ezen kívül tojásfa díszítés, tojásevő és tojáspucoló verseny is lesz. A rendezvényt a kézműves vásárok és gasztro kitelepülők teszik különlegessé. 

Színes húsvéti fát állítottak Siófokon a VíztoronynálForrás: Facebook/Siófok Guide

Az ünnep alkalmából a siófoki Víztorony is a megszokott nyitva tartással várja a vendégeket. Érdemes a magasból is megnézni a húsvéti fergeteget, gyönyörködni a páratlan kilátásban, hiszen gyönyörű napos idő várható. Kalandozásból sem lesz hiány, hiszen már Húsvét előtt megnyitja kapuit a Fordított ház is! A fejtetőre állított világ minden nap 10 órától 18 óráig várja látogatóit, és szuper családi program lehet a Bella Állatpark meglátogatása is, ahol tevék, lámák, alpakkák, papagájok, struccok, pónik, és természetesen a nyulak is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Jó hír az aktív kikapcsolódásra vágyók számára, hogy ezen a hétvégén nyit a siófoki SUPport bázis. Péntektől ingyenes SUP tesztelés és akciós vásár, szombattól pedig SUPjóga és SUPtúra vár minden sportos és vidám érdeklődőt.

Nagy tojásfestés Balatonfüreden

Ezen a hétvégén lesz a 2022-es év menetrend szerint közlekedő hajóinak szezonnyitója, ami azt jelenti, hogy a Jókai-hajóval ünnepélyes keretek között akár át is ruccanhatunk Siófokról Balatonfüredre. A túlparton a Vaszary Alkotóműhelyben és az Arácsi Népházban tojáscsipkézés, nagy tojás és pólófestés, tojásgurítás, locsolkodás és parfümtörténeti előadás és illatkóstolás is várja az érdeklődőket. 

Balatonfüreden a Vaszary Alkotóműhelyben tojásfestés is leszForrás: Facebook/ Balatonfüred honlapja

Hagyományőrzés a Skanzenben

Idén húsvétkor a határon innen és túlról elevenítik fel a hagyományokat a szentendrei Skanzenben. Kiemelt figyelmet szentelnek a húsvéti ünnepkör Kárpát-medencében elterjedt és meghonosodott szokásainak bemutatására, a tárgyalkotó-díszítő-, a gasztronómiai-, a zenei-, és a tánchagyományok megismertetésére. Ezen a hétvégén kézműves vásárral, egészségpiaccal, Langaléta Garabonciásokkal, Vándormuzsikusokkal és táncházzal töltik meg a Skanzen tájegységeit. A színpadi programok során mesemondók, bábelőadások és koncertek váltják egymást, de lesz tojáspatkoló bemutató, mézeskalács-készítés, szagosvíz-készítés, és a látogatók elsajátíthatják a tojásírás hagyományait is.
(Források: programturizmus.hu,husvetifesztival.com, skanzen.hu, szentkut.hu, hellosiofok.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek