Húsvéti praktikák, hogy minden flottul menjen az ünnepek alatt

Dietetikusunk, Schmidt Judit korábbi jótanácsait szedtük csokorba, melyekkel másról is szólhat a húsvét a főzésen és az evésen kívül. Tippjeivel megelőzhetjük a sonkamizériát, ötletesen és mesterséges festékporok nélkül festhetünk tojásokat, valamint az ünnep elmúltával a maradékokat is új és finom formában tehetjük az asztalra.

Kerüljük el a sonkamizériát!

A boltok polcai és a hentesek pultjai hetek óta roskadásig tele vannak különböző sonkákkal. Már abba is rossz bele gondolni, mi lesz azokkal, amik végül nem fogynak el. De azért, hogy mi ne tetézzük a kárbaveszett ételek kupacát, válasszunk elsőre jó sonkát, ami az egész családnak ízelni fog, és biztos nem kell majd kidobni.

Forrás: RitaE / Pixabay

A választék igen széles, hiszen ahogyan van kerek, lyukas és töltött csokoládé, úgy a sonka is lehet nyers (crudo), főtt, füstölt, füstölt-főtt, szárított vagy sült. A húsvétkor felszolgált sonka is lehet nyers vagy hőkezelt, csontos vagy csontozott, bőrös vagy bőr nélküli. Bár legjobb, ha lebőrözzük és a látható zsiradékot is eltávolítjuk fogyasztás előtt.

A mai főtt sonkákat már nem sós páclében áztatják, hanem a húsba fecskendezett páclével ízesítik, és gőzben vagy forró vízben főzik meg a húst, sütőformákban vagy összekötve. Akad olyan sonka, amelyet egészben, csontostul szárítanak vagy füstölnek. Miközben a nyers és szárított sonkák is lehetnek füstöltek és nem füstöltek. Csak győzzünk választani!

A dietetikus tanácsai szerint:

♥ Sonkavásárláskor figyeljünk a minőségre. Ha tehetjük inkább vegyünk drágább és kevesebb sonkát, ne dőljünk be a túl szép, de nem arányos akcióknak. A gyorspácolt termékeket pedig kerüljük el.

♥ Ha mégis az utóbbi mellett döntünk, mindig ellenőrizzük a fogyaszthatósági dátumát, mivel ezek a termékek korlátozott ideig tarthatók csak el!

♥ A sonka mellől ne feledjük a friss zöldségeket, hagymát, retket sem, amivel némileg ellensúlyozhatjuk a nem csekély sótartalmát. Éppen ezért a mellé fogyasztott zöldségeket, salátát és főtt tojást lehetőleg már ne sózzuk pluszban!

Hogy miért érdemes egy kicsit többet költeni a jó sonkára? Mivel a hagyományos módon készült sonka, aminek van is elég ideje megérni, a són kívül nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot – tekintve, hogy a tartósítás is természetes módon történik –, így az adalékanyagokkal szembeni averzió esetén sem kell tartani attól, hogy valami nem odaillőt eszünk meg a sonkával.

Így fessünk tojást, ha meg is ennénk őket!

A tojás, mint az új élet szimbóluma elengedhetetlen a húsvéti asztalról. A tojásfehérje-allergiásokat kivéve mindenki ehet belőle, bár a mértékre, egészséges vérzsírszintek mellett is érdemes azért odafigyelni. Arra pedig mégjobban, hogy ha a korábban megfestett tojásokat is szeretnénk megenni - hacsak vörösödő fejjel ki nem fújtuk őket - akkor csak természetes színezőket használjuk, mint például a hagymahéj, vagy a lilakáposzta, esetleg a mentalevél.

A fenti Facebook-on talált videóben több természetes módszert is láthatunk. Egyesek, kisebb-nagyobb módosításokkal egyszerűen követhetők, és gyerekekkel is jó móka őket kivitelezni, másokhoz egy kicsit több előkészület és hozzávaló kell. A vörösboros festésért ne bontsunk fel például egy új palack bort, a harisnyás megoldáshoz pedig használhatjuk a párnélküli próbazoknikat is, amik valahogy mindig hazavándorolnak velünk a cipőboltból.

A szépséges húsvéti kalács

Az ünnepi asztal igazi éke lehet a kalács, olyan akár a bejgli, amit a kreatív cukrászok koszorúba fonnak karácsonykor. És nem is kell mindenképpen édesnek lennie, lehet sós is, hiszen a gasztroszakemberek szerint ez sokkal jobban megy a sonkához.

De bármelyik változatát is választjuk, a lényeg körülbelül ugyanaz: a kalács egy könnyű és levegős pékáru, amely kelt tésztából készült, az állaga pedig attól függ, hogy mennyi benne a vaj és a tojás. Maga a tészta lisztből, élesztőből, vízből vagy tejből, kevés sóból, tojásból és vajból áll össze. Az alakja igen változatos, lehet kerek, fonott, hosszúkás, szögletes...

Szép kis fonatForrás: Shutterstock.com

Ennél már csak az ízesítése sokszínűbb: Sósan feldobhatjuk hagymával, sonkával, de meg is tölthető valamilyen húsfélével, sőt van, ahol szardellás vajjal ízesítik. Az édes kalácsok sora is végtelen, hiszen mazsolával, kakaóval, csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel vagy más szezonális gyümölcsökkel, mákkal, pirított mandulával, tört dióval is fokozható az ízek harmoniája.

Nyissunk egymás felé!

Az elzártság most már nem akadály, mint 2020 áprilisában, de azért gondoljunk azokra a barátainkra és családtagjainkra, akik esetleg éppen betegen ücsörögnek otthon az ünnepek alatt. Szánjunk rájuk időt, akár egy Google Meet találkozóval, akár egy Zoom beszélgetéssel, vagy csak egy telefonhívással.

Ha pedig mindenki jól van, és együtt tudunk örülni az ünnepi időszaknak, akkor vegyünk részt valamelyik meghirdetett húsvéti programon, akár családos, állatsimogatós lehetőségen, akár egy tojásvadászaton a hátsó kertben. És ha túlcsordul bennünk a dekorálási vágy, akkor akár egy ilyen nyuszihívogató helyszínt is összehozhatunk:

Készítsünk hidegtálat kaszinótojással, tojássalátával, körözöttel, ropogós tavaszi zöldségekkel, amik mártogatósnak is megfelelnek, de ránthatunk friss bécsiszeletet, vagy csirkemell csíkokat is, ami a gyerekek kedvence. Ropogós, finom kenyeret magunk is megpróbálhatunk sütni, egy kis vajjal, vagy pástétommal nagyszerű piknik eledel.

Mi legyen a maradékkal?

A csokitojások és táblás csokoládék esetében nem megyünk annyira bele a részletekbe, hiszen aki össze tud állítani egy egyszerű, alap muffin tésztát, az a különböző töltött tojásokat belerejtheti a muffin közepébe. Betakarja még egy kanál tésztával és már mehet is a sütőbe a megadott ideig. De ugyanezt a bújtatós játékot el lehet játszani egy kevert piskóta tésztával is, amibe általában meggy kompótot, vagy barackot tennék. Most menjen bele több különböző apró csokitojás, és máris felhasználtuk a maradékot (így nem is kísértenek majd, hogy este 10-kor rájárjunk a csomagra.)

A maradék főtt tojásból (nem a két hetesekre gondolunk) többek között készíthetünk majonézes tojássalátát, felhasználhatjuk a következő rakott krumplihoz, vagy összedobhatunk belőle és a maradék sonkából egy pazar Benedek tojás (Egg Benedict) változatot.

Benedek tojás változat - IllusztrációForrás: Shutterstock.com

Egy kedves ismerősünktől vettük az ötletet, aki szintén nem szeret maradék ételt kidobni. A kiadós szendvics ebben a változatban nem buggyantott tojással, hanem a megmaradt főtt tojással készült és bacon helyett egy szelet vastagabb főtt sonkával. Azzal kell dolgozni, ami otthon van címszó alatt most a hollandi mártás is kimaradt, helyette egy francia alapmártás, a besamel került a kenyérre.

A recept szerint megpirított, és megvajazott két szép szelet félbarna kenyeret, arra feküdt fel a sonka. Majd érkeztek a főtt tojás szeletek, két-három evőkanál besamel mártás, amit sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezett. Utoljára egy jól olvadó, de nem mozzarella jellegű sajt került a tetejére. A szendvicstornyot végül a sütő grill fokozatán ropogósra sütötte. Ennél tökéletesebb, maradékból készült brunch ételt nehéz összedobni; és minden maradékot fel lehet hozzá használni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek