Hazánk egyik leghíresebb húsvéti múzeuma serényen készül az ünnepekre

A tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe is bele pillanthatunk, kézműves foglalkozásokon, gyermekprogramokon vehetünk részt, ha ellátogatunk a Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatára, amit április 10. és 17. között tartanak.

A zengővárkonyi tájház pajtájaForrás: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony / Facebook.com

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője szerint a nyolcnapos programsorozatra sok látogatót várnak, ugyanis a pandémia miatt az utóbbi két évben nem tudták megrendezni az eseményt a szokásos formában. Éppen ezért virágvasárnap és nagypéntek között a tojásírás és -patkolásé lesz a főszerep, valamint a magrátétes tojásdíszítést is bemutatják. Az előadásokat és workshopokat délelőtt 10:30 és 18 óra között látogathatjuk majd - olvasható az MTI összefoglalójában.

A nagyhéten, április 11-én délután a gyerekek számára tartanak kézműves foglalkozást a szervezők, kedden a szalmafonás mikéntjét tanulhatják el az érdeklődők, szerdán délután a jeles napokról és szokásokról hallhatnak előadást Burján István etnográfustól, míg csütörtökön a kisgyerekeseket hívják zenés, énekes Ringatóra.

Nagypénteken Élő néphagyomány címmel rendezik meg a zengővárkonyi tojásírók délutánját, majd a MárkusZínház bábelőadására várják a családokat. Nagyszombaton Sebestyén István, a népművészet mestere mond mesét a gyerekeknek, de lesz a meseterápiát bemutató foglalkozás is, továbbá elfeledett tavaszi zöld és böjti ételekről tartanak előadást, míg húsvét vasárnap hagyományőrző egyesületek adnak műsort a múzeumban.

Egészen különleges darabok is található a gyűjteménybenForrás: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony / Facebook.com

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárolókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások.

A múzeumot a járványügyi korlátozások előtt évente több mint tízezren keresték fel; Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója az intézménynek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek