Ma Steve Irwin rendkívüli életét ünneplik világszerte

Ezen a nemzetközi éves eseményen a Krokodilvadász, Steve Irwin-ra emlékeznek. Steve három fontos dologért rajongott szenvedélyesen: a családjáért, a vadállat-védelemért és szórakoztatásért. A Steve Irwin-nap egy olyan esemény is, amikor az emberek világszerte összefognak, hogy pénzt gyűjtsenek az Autralia Zoo Wildlife Warriors számára, hogy segítsék Steve természetvédelmi munkájának megőrzését.

Ezen a napon az ausztráliai Queensland Beerwah településén található Australia Zoo látogatóinak többsége khaki színű ruhába öltözik, ahogy a legtöbb filmjében és fotóján láthattuk Steve Irwint is. A mai nap folyamán Steve nyomdokaiban haladva az Irwin család tagjai etetik a krokikat a Wildlife Warrior Show alatt, miközben minden érdekes és fontos információt elmesélnek Ausztrália csúcsragadozójáról.

A világ minden táján ismerik Steve Irwin munkásságát, aki világéletében rajongott az állatokért, különösen a hüllőkértForrás: Australian Zoo/Facebook

A Krokodilvadász nyomdokaiban járva

A Korkodilvadász családja ma is arra törekszik, hogy elérje mindazt a célt, amelyet Steve valaha remélt elérni, és talán már túl is szárnyalták a családfő egykor dédelgetett álmait. Felesége, Terri, fia, Robert, és lánya, Bindi ugyanazzal a szenvedéllyel és kitartással vezetik az állatkertet, ahogyan azt Steve is tenné. Robertből az itteni munkája mellett ismert természetfotós lett, Bindi könyvet írt az állatkert működéséről, érdekes, kulisszák mögötti történeteiket megosztva, több száz, soha nem látott fényképpel illusztrálva, amelynek bevételéből a természetvédemet támogatják.

A kép bal oldalán fia, mellette felesége, illetve lánya és annak férje láthatók, akik mindent megtesznek azért, hogy tovább vigyék Steve örökségétForrás: Australia Zoo/Facebook

Mindezek mellett megtalálta a tökéletes társat Chandler Powell személyében, aki szintén állatrajongó. 2021. március 25-én megszületett a kislányuk, aki a Grace Warrior nevet kapta. A gyermek középső neve, a Warrior (magyarul: Harcos) Steve Irwin tiszteletére szolgál.

Ő is örökölte az állatok szeretetét

Stephen Robert Irwin 1962. február 22-én született az ausztrál Victoria államban, majd szüleivel a queenslandi Beerwahba költöztek, ahol 1970-ben megnyitották a Beerwah Reptile Parkot. Steve úgy nőtt fel, hogy szeretett minden vadon élő állatot, különösen a hüllőket. Alig hatévesen fogta el első mérges kígyóját és gyakran későn érkezett az iskolába, miután meggyőzte anyját, álljon le a kocsijával, hogy ki tudjon menekíteni egy gyíkot az út közepéről. Kilencéves korában Steve bajbajutott krokodilokat segített elkapni, és a gumicsónakba cipelni a vízből. Mindig volt egy rejtélyes hatodik érzéke, amikor a vadon élő állatokról volt szó, és egész életét ennek a készségének a csiszolásával töltötte.

Imádta a forgatásokatForrás: Photo: Australia Zoo (Archives). [Only for approved editorial use.]/Australia Zoo (Archives)

1980-ra a vadasparkot Queenslandi hüllő- és állatparknak nevezték át. Ez volt Steve otthona, és a hely, amelyet a legjobban szeretett. Itt számtalan órát dolgozott, gondozta a vadon élő állatokat és karbantartotta a területet. Ahogy Steve krokodilok iránti szeretete nőtt, krokodil-befogási és -kezelési technikákat fejlesztett ki, amelyeket ma már világszerte alkalmaznak. 

A család is főszerepet kapott az életében

Steve 1991. október 4-én vette át a park irányítását. Két nappal később találkozott Terri Raines természettudóssal, egy oda ellátogató turistával. 1992. június 4-én házasodtak össze az oregoni Eugeneben.

Terri személyében tökétetes társra talált, nagyon szerettek együtt dolgozni isForrás: Australia Zoo/Facebook

Nászút helyett a pár egy vadon élő állatokról szóló dokumentumfilm forgatásába kezdett, ami annyira sikeres volt, hogy sorozat lett belőle, és megszületett a Krokodilvadász. A tévésorozat egy nemzetközileg is sugárzott vadon élő állatokról szóló dokumentumfilm lett, amelyet Steve feleségével, Terrivel vezetett. Steve és Terri fáradhatatlanul dolgoztak a vadaspark fejlesztésén és bővítésén. 1998-ban átnevezték Australia Zoo-ra, így a világ legjobb állatkertjéről alkotott elképzelésük megvalósult.

Az állatkert ma nagyobb, híresebb és népszerűbb, mint valahaForrás: Australia Zoo

Steve minden lehetőséget megbecsült, hogy megossza a vadon élő állatok iránti szeretetét gyermekeivel, Bindivel és Roberttel. Beléjük oltotta, hogy minden élőlénnyel kedvesen kell bánni. Steve hihetetlenül büszke volt a gyerekeire, és gyakran mondta, hogy ha valamiért emlékezni akarnak rá, akkor azt reméli, hogy jó apa volt.

Steve Irwin öröksége

2006. júliusában Steve és Terri tízéves üzleti tervet dolgoztak ki szeretett állatkertjük számára. Tragikus módon két hónappal később Steve meghalt egy balesetben, miközben a Nagy-korallzátonyon sznorkelezett. Mivel a forgatás többletbevételt hozott, Steve és Terri még korábban megállapodtak abban, hogy az összes pénzt visszaforgatják a természetvédelembe. Megalapították a világszínvonalú Australia Zoo Wildlife Kórházat, ahol továbbra is évente több mint 7000 őshonos ausztrál állatot mentenek meg, meggyógyítják, és szabadon engedik őket.

Robert szakasztot mása az édesapjának, aki ugyan akkora rajongással szereti az állatokat, mint ő tetteForrás: Austral Zoo/Facebook

Terri, Bindi és Robert és még sok millióan világszerte a néhai családfő erőfeszítései előtt tisztelegnek ma, és családja biztosítja, hogy az öröksége tovább éljen. Az Australia Zoo ma már több mint 700 hektáros területen működik, és több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat, folytatva Steve küldetését – olvasható az állatkert weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek