Rezervátumot kap Ausztrália ritka emlőse

Az ausztrál Taronga Conservation Society és Új-Dél-Wales állam kormányának együttműködésével, 2022-ig, Sydney-től mintegy 391 km-re egy állatkertben építenek speciális, tavakkal és barlangokkal tarkított élőhelyet a félig vízi élőlényeknek. A helyszínen akár 65 kacsacsőrű emlős is otthonra találhat - adja hírül a reuters.com.

Kacsacsőrű emlősForrás: Martin Pelanek/shutterstock.com

"Annyi mindent tanulhatunk még a kacsacsőrű emlősökről, és olyan keveset tudunk róluk" - mondta Cameron Kerr, a Taronga vezérigazgatója. Mint hozzátette, "ezek a létesítmények kritikus fontosságúak lesznek nemcsak a tudás gyarapításában, hanem abban is, hogy ez az ikonikus lény ne tűnjön el a föld színéről."

Az emlős lehetséges kihalása miatti aggodalmakat az Ausztráliában szaporodó tűzesetek erősítették fel, melyek 12,6 millió hektárnyi élőhelyet pusztítottak el 2019 végén és 2020 elején, majdnem akkora területet, mint Görögország. A becslések szerint csaknem hárommilliárd állat pusztult el a katasztrófa során, a miniszterelnök az ország „fekete nyarának" nevezte az időszakot. Egy kormányzati vizsgálat szerint ráadásul a bozóttüzek egyre gyakrabban fordulhatnak elő az egyre növekvő hőmérséklet miatt.

Más, híres ausztrál állatokkal, például a koalával vagy a kenguruval ellentétben a hódszerű kacsacsőrűeket ritkán lehet látni rejtőzködő természetük és rendkívül specifikus élőhelyigényeik miatt. Jelenleg mindössze két tojásrakó emlős él a földön, a másik a hangyászsün. A kacsacsőrűek Ausztráliában a védett fajok közé tartoznak, a Taronga szerint beavatkozás nélkül az állat néhány évtized múlva kihalhat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek