Az ausztrál bozóttüzek alkalmával készített fotójával nyert rangos díjat a néhai krokodilvadász fia

A természeti világ fényképezése egy művészeti megjelenítés, kéz a kézben jár a tudománnyal. Akár fajokat azonosítanak, akár megragadják a klímaváltozás hatásait, a természetfotósok elmerülnek a környezetükben, és minden évben hihetetlen képeket készítenek.

A londoni Természettudományi Múzeum a szokásához hűen tavaly decemberben is meghirdette a People Choice Award rangos versenyét, ahol Az Év Vadfotósa kategóriában 25 képet választottak ki. Most pedig ki is hirdették a nyertest, aki nem más, mint a híres krokodilvadász, a néhai Steve Irwin fia, Robert Irwin lett. Az ifjú fényképész Bushfire című fotóját még a 2019-2020-as nyári ausztrál bozóttüzek során készítette – írja a mymodernmet.com. 

Steve Irwin örökségét a felesége, Terri Raines, természettudós, és két gyermekük, Bindi Sue Irwin és Robert Clarence "Bob" Irwin vitte továbbForrás: Bindi Irwin/Facebook

A 2020-as díjakra beküldött, csaknem 50 000 kép közül sokan elismerést kaptak mind a bíráktól, mind a közvéleménytől. Irwin képét közönségszavazattal választották ki a 25 kép közül, és a verseny összes többi nyertesének fotójával együtt kiállítják az Év vadfotósai című kiállításon a londoni Természettudományi Múzeumban, amikor az majd újra megnyílik.

Irwin képe szülőföldjén, Ausztráliának egy sötét pillanatában készült.

A 2020-as ausztrál nyár során soha nem látott bozóttüzek tomboltak a vidéken, komoly károkat okozva a biodiverzitásban, megsebesítve az állatokat és tönkre téve sokak otthonát. A fiatal fotós egy drón segítségével készítette el a képet, amikor a pusztító tűz egy csíkban húzódott végig az édesapjáról elnevezett vadvédelmi területen a queenslandi Cape Yorkban.

A londoni Természettudományi Múzeum igazgatója, Dr. Doug Gurr nyilatkozatában azt mondta: „Robert képe egyszerre izgalmas és szimbolikus. Tavaly a világ döbbenten állt a pusztító tűzvészek miatt, amelyek Ausztrália nagy részét sújtották. Ez a fénykép egy példát mutat be a biológiai sokféleség megdöbbentő veszteségéről, amelyet az éghajlatváltozás, az élőhelyek elvesztése és a szennyezés okoz. De korántsem késő cselekednünk" – állította. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek