Felfedezték Ausztrália legősibb barlangrajzát

  Ausztrál tudósok felfedezték az ország eddigi legrégebbi barlangfestményét, egy 17 300 éves kenguru-ábrát Nyugat-Ausztráliában, az őslakosok sziklafestményeiről ismert Kimberley-régióban. A 2 méter hosszú képet vörös okkerrel festették egy sziklamenedék mennyezetére. Az eredményeket kedden tették közzé a Nature folyóiratban. A felfedezésről készült kisfilmen az ősi barlangfestményt is meg lehet tekinteni, íme!

  A barlangfestmény megtalálója, Damien Finch, a Melbourne-i Egyetem kutatója elmondta, hogy a rajz eredetét radiokarbonos kormeghatározással tudták megállapítani, így deült ki, hogy 17500 és 17100 év közötti lehet, valószínűleg 17300 éves.

  A tudósok szerint ez az eddigi legrégebbi, ismert barlangfestmény Ausztráliában.

  A tanulmány társszerzője, Dr. Sven Ouzman, a Nyugat-ausztrál Egyetem munkatársa hozzátette, hogy kapcsolat állhat fenn a kengurufestés és más régiók ősi művészete között. "Ez az ikonikus kengurukép hasonlít a délkelet-ázsiai szigetekről származó, több mint 40 000 évvel ezelőtti barlangfestményekre, ami arra utal, hogy kulturális kapcsolat állhatott fenn a két régió között, és Ausztráliában is lehetnek akár még régebbi barlangfestmények is" – mondta. 

  A videón kiemelték a vonalakat, hogy jobban láthassuk a kenguru formájátForrás: YOUTUBE.COM

  Ez év elején találták meg a világ legrégebbi, állatot ábrázoló barlangfestményét is, egy 45 000 éves, életnagyságú disznórajz az indonéziai Sulawesi szigetén. Dél-Afrikában pedig úgy vélik, hogy egy 73 000 évvel ezelőtt létrehozott, kettőskeresztre hasonlító firka a legősibb, ismert rajz – írja a BBC. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!