Ez az a hely, ahová minden kutya elküldené a gazdáját

Bécsben már 2 éve kötelező részt venni egy négyórás tanfolyamon azoknak, akik szeretnének kutyát tartani. A  közelmúltban hazánkban is elindult a gazdiképzés, ami egy csapásra elképesztően népszerű lett.

Ragaszkodásuk, hűségük és szeretetük emberi mértékkel nem kifejezhetőForrás: angel1238812/Pixabay

Mint a gazdijogsi.hu oldaláról kiderül, Magyarországon körülbelül 1 millió kutyát tartanak, ami nemzetközi viszonylatban is soknak számít. Azonban nem elég az elhatározás és a kutyák iránti szeretet, a felelősség ennél sokkal többet jelent. Míg Bécsben egy négyórás tanfolyam nagyjából 40 euróba kerül és azoknak kötelező elvégezniük, akik újdonsült gazdivá válnak, illetve az elmúlt két évben nem tartottak kutyát, itthon 2 napos ingyenes képzést biztosítanak minden érdeklődőnek.

A bécsi példa szerint érdemes ezzel foglalkozni. Mint egy korábbi hírünkben mi is beszámoltunk róla, Eva Persy, osztrák állatvédelmi ombudsman szerint a bécsi kutyatartók hozzáállása is sokat változott a tanfolyam után. Mint mondta, „voltak, akik morogtak az elején, hogy nekik erre a tanfolyamra nincs szükségük, mivel így is kiismerik magukat a témában. De aztán éppen ezek az emberek adtak pozitív visszajelzést a tanfolyam után, hogy mégis hasznos volt. Voltak olyanok is, akik szomorúan látták be, hogy nem alkalmasak a kutyatartásra. A kurzusnak éppen ez a lényege" – mondta.

Jó pár dologban az embereknél is jobb képességekkel rendelkeznek"Forrás: Lucio Liu/Pixabay"
10 érdekes tény a kutyákról

1. Szaglásuk legalább 40x jobb, mint a miénk. Ez azért van, mert a különböző szagokat észlelő agysejtek területe a kutyáknál körülbelül negyvenszer nagyobb, mint az embereknél.


2. Van, amelyiküknek olyan jó az orra, hogy orvosi problémákat is kiszimatolnak, ahogyan ezt a koronavírus esetében láttuk, így egy adott állapot diagnosztizálására is kiképezhetők, illetve arra, hogy figyelmeztessék a gazdájukat, ha például több gyógyszerre van szüksége.


3. A légzéssel egy időben szagolni is képesek. Az orruk kialakításának köszönhetően a szagok akkor is megmaradhatnak benne, miközben szabadon lélegeznek.


4. Néhány kutya hihetetlenül jó úszó. Nem minden kutya szereti a vizet, de például az újfundlandi kutyákat évek óta vízimentő kutyaként is alkalmazzák. 2016-ban egy Whiz nevű újfundlandi vízimentő-kutya kilenc embert mentett ki a tengerből.


5. Némelyikük olyan gyors, hogy akár egy gepárdot is meg tudna előzni. A leggyorsabb kutyafajta az agár. Ezek a vadászkutyák a futás megkezdése után másodperceken belül elérik a 70 km/órás végsebességet, és míg a gepárdok gyorsabbak is lehetnének, de csak 30 másodpercig tudják tartani az iramot, az agarak viszont 10 kilométeren keresztül.


6. Nem úgy izzadnak, ahogyan mi. Az egyetlen testrészük, ahol a kutyák izzadnak, a mancsuk, ezért inkább lihegve hűtik magukat.


7. Lehetnek bal vagy jobb mancsosak is. Könnyen kideríthetjük, melyik lábuk a domináns, ha odaadjuk nekik a kedvenc játékukat, és megfigyeljük, melyik mancsukat használja először.


8. Az orruk mellett a hallásuk is rendkívül érzékeny. Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák sokkal magasabb frekvenciákat is képesek érzékelni, mint mi, ahogy sokkal távolabbi dolgokat is meghallanak, így ez a tulajdonságuk is nagyszerű kutató- és mentőkutyává teszi őket.


9. A kutyák fülét 18 izom mozgatja. Ezek segítenek abban, hogy kissé megváltoztassák a fülük irányát, így jobban hallhassák a zajokat maguk körül, illetve nagy szerepet játszanak abban, hogy közvetítsék az érzéseiket, mert a testbeszédük kifejeződik a fülek tartásával is.


10. A kutyák körülbelül olyan intelligensek, mint a kétéves gyermekek. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák több mint 100 szót és gesztust tudnak megtanulni, ami intelligenciájukat és megértésüket egyenrangúvá teszi a kétévesekkel – írja a pdsa.org.uk.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint a magyar társadalom megérett arra, hogy kedvezően fogadjon egy részletesen kidolgozott, a felelős állattartást népszerűsítő programot, legalábbis ezt mutatja a tanfolyamra jelenkezők száma. Már csaknem 2600-an regisztráltak a hazai gazdiképzőbe, és a személyes megjelenést igénylő tanfolyamra pillanatok alatt betelnek a helyek. Szerencsére online is lehetőség adódik ezeket az ismereteket megszerezni, a tesztet jól teljesítők pedig még oklevelet is kaphatnak.

„Kollégáimmal az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat az állattartókat és leendő állattartókat, akik komolyan gondolják a felelős állattartás fogalmát. A gazdijogsi e-learning tananyaga és a későbbiekben bevezetendő gazda-kutya gyakorlati képzés is mind ezt a célt szolgálják" – írja a főállatorvos a gadijogsi.hu weboldalán.

A kutya és gazdi közötti kapcsolat akkor teljesedik ki igazán, ha a négylábú megkapja azt a gondoskodást, amire fizikailag és lelkileg is szüksége van - illusztrációForrás: Sven Lachmann/Pixabay

Szerinte nem kérdés, hogy kutyával együtt élni jó, sok örömöt és élményt jelent. De már az állat beszerzése előtt felelős döntést kell hoznunk, hogy tudjuk-e biztosítani kedvencünknek mindazt, amire szüksége van, és megvannak-e a lehetőségeink és képességeink mindehhez.

A jelenléti oktatás az Állatorvostudományi Egyetemen zajlik, ahol olyan témákról tartanak előadást, mint a kutyaválasztás szempontjai, anatómiai és élettani alapismeretek, a kutya táplálása, viselkedése és nevelése, a viselkedési problémák, de egészségügyi alapismeretek is, és a kutyatartás szabályairól, jogi vonzatairól is kaphatnak képzést az érdeklődők. További információkat a képzésről ide kattintva olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek