Kutya találta meg az eltűnt sasfiókát Solton

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán Sápi Tamás, természetvédelmi őr számolt be a hírről, hogy egy sasfiókát fészkestül vert le a fáról a vihar Solton. Az idén épült az új parlagisas-fészek, amit folyamatos figyelemmel kísértek, és még drónos felvételeket is készítettek, amin látták, hogy egyetlen fióka nevelkedik a fészekben. Farkas Tibor, a Solti Vécsey Vadásztársaság hivatásos vadásza azonban egyik nap jelezte, hogy június utolsó hétvégéjén a vihar leverte a fáról a fészket. Kereste a fiókát, de nem találta, a szülőmadarak viszont a közelben mozogtak.

A röpképtelen fiókának nagy szerencséje volt, hogy Samu és keresői lelkiismeretesen kutattak utánaForrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság!Facebook

Sápi Tamás is kereste a fiókát, de ő sem találta a sűrű növényzetben, így kollégája, Kis Viktor és Samu, az Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutya segítségét kérte. Bár nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy élve kerül meg, de szerencsére nem így lett. 

Samu rövid időn belül megtalálta a sértetlen fiókát a gabonatábla szélén.

A kutya a PannonEagle LIFE program jóvoltából 2017-óta áll a Természetvédelmi Őrszolgálat kötelékében, hogy felderítse mérgezés vagy egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett fajok tetemeit és a mérgezett csalétkeket.

Biztonságos kezek közé került a kis sasForrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A leesett fészket visszahelyezték a fiókával együtt, így a szülők felnevelhetik az egyszem utódjukat. A sikertörténethez az is hozzájárult, hogy a helyi vadásztársaság mindent megtesz, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a rókaállományt. Ez rendszerint az apróvadak és a védett, földön fészkelő madarak szempontjából fontos, de most a parlagi sas az ő munkájuknak is köszönheti a megmenekülését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek