Ez a kutya a whiskys hordók legapróbb hibáit is kiszagolja

Rocco, az egyéves cocker spániel a skóciai Ayrshire megyei Girvan településén végez főállású munkát a Grant Whisky lepárlóüzemnél. A különleges kutya feladata, hogy kiszagolja a hordók készítésére szánt faanyag minden tökéletlenségét. Ha bármilyen hibát  talál a tartályokban vagy a kádármunkában, azt jelenti a globális márkaigazgatónak.

"A fa természetes anyag, a whisky lepárlása organikus folyamat, a mi munkánk a Grant Whiskynél pedig az, hogy biztosítsuk, a whisky tökéletesen érik a tölgyfa hordókban" - magyarázta az igazgató. Mivel a kutya szaglása negyvenszer erősebb az emberénél, Rocco arra lett kiképezve, hogy észlelje, ha a whisky érése közben valami nem stimmel - írták a Dailyrecord.co.uk oldalán.

A spánielt hat hónapon át készítették fel a munkára Pembrokeshire-ben. A szakértő szerint, Roccónak nagyon erős természetes szaglása van, így neki csak annyi dolga maradt, hogy segített neki megkülönböztetni a faanyag különböző szagmintáit, és azt, hogyan értesítse a Grant dolgozóit, ha talál valamit.

Rocco saját kennelt is kapott az üzemben, és az ellátása a csoportvezető feladata. Bár a kutya elsődleges dolga, a minőségbiztosítás segítése, jelenléte nem várt haszonnal is jár: bármerre sétál a lepárlóban, jó kedvre deríti az embereket. "Rocco munkakutya, nem afféle üzemi házi kedvenc, tehát megvannak az irányelveink, melyek biztosítják, hogy ne zavarhassák, ha feladatai közben éppen szünetet tart, de öröm látni, ahogy meghozza az emberek jó kedvét, nem tudják megállni, hogy elmosolyodjanak" - mesélte a gondviselője.

A nyitókép csak illusztráció - Forrása: Suntory / Facebook.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek