Díjnyertes fakuckókból nyit szálláshelyet a Hello Wood csapata

Szépen gyűjti nemzetközi elismeréseit a Hello Wood stúdiója, ezúttal két szervezet is a világ leginnovatívabb épületei közé sorolta a magyar csapat futurisztikus kabinját. A díjak kapcsán kérdeztük őket, hol lehet kipróbálni ezeket a kabinokat, kinek építettek az Őrségben egy Fürdőházat az erdő közepére, hol tart a Normafára tervezett lombkorona-tanösvény terve, és mikor nyílik a legújabb, Balaton-felvidéki telkükre álmodott design szálláshelyük. Projektek fotókon és látványterveken attól a magyar tervezőcsapattól, amelynek az elmúlt évek legkreatívabb installációit és a közeli jövő fenntartható épületeit köszönhetjük.

Akik az elmúlt bő másfél év veszteségei ellenére képesek voltak a méretes rosszban is meglátni a legkisebb jót, azok mind megérdemlik, hogy beszéljünk róluk. Ha pedig ezen, lehetőségként értelmezett jót más országok is észreveszik, sőt, értékelik, arra nyugodtan legyünk büszkék, mindannyian. Egy magyar design és építész csapat legalábbis megint tudott újat mutatni a világnak.

A világ leginnovatívabb épületei közé került WorkStation kabinForrás: Hello Wood

Szeptember végén ugyanis a német ICONIC Awardson tarolt és került győzelmével a világ leginnovatívabb épületei közé a Hello Wood stúdió WorkStation kabinja, egy napra rá pedig a Muse Design Awards Platinum Winner díját is megkapta építészeti design kategóriában. Mindkét díj újabb elismerése annak az építészeti szemléletnek, amely kis alapterületen is képes izgalmas, praktikus és társadalmilag felelős, zöld épületet létrehozni. 

A leginkább talán szögletes gömböc formára emlékeztető kuckóról az ICONIC weboldalán alacsony energiafogyasztású, környezetbarát házként írnak, amely a jelen elvárásaira a fenntartható jövő érdekében a legmodernebb technológiai megoldásokkal ad választ.

A mindössze 8 négyzetméteres, látszatra mégis kényelmes térérzetet keltő kabin falai hang- és hőszigeteltek, az építmény ugyanúgy használható hatfős tárgyalóként egy irodaépület udvarán, mint csendes minioázisként felállítva egy kert sarkában. Van egy GameStation verziója is, amit játékkuckóként álmodtak meg – ezt belülről szivaccsal bélelték, és egyik legjobb tulajdonságát engedi kihasználni azzal, hogy kifelé dőlő falsíkjainak támaszkodva komfortos pozícióban lehet benne videojátékozni vagy mesét nézni.

Ez már a kabin párnázott GameStation verziója. Kattintson a képre, gazdag galéria nyílik belőle!Forrás: Hello Wood

És akkor még nem említettük azt a tulajdonságát, amelyet ma már egyre több, klasszikus szállásformát nyújtó hely is igyekszik felvenni a kínálatába, a különleges design-t, amelyet a legvadabb ötletekkel lehet megtölteni: ma már lombok közé épített kuckót, felfújható buborékházat vagy faágról lelógó csepp alakú sátrakat is lehet bérelni. A Hello Wood kabinja is van ennyire izgalmasan újragondolt, melyet már nyár végén is láthattak azon szerencsések, akik Tállyára kirándultak.

A tokaj-hegyaljai borvidéken fekvő, Európa mértani középpontjaként is emlegetett község ugyanis már ilyen, apartmanként is bérelhető, geometrikus formájú faházakat kínál az odalátogatóknak. Néhány hete nyílt meg ugyanis a Tokaj Paradise szálláshelye távol a civilizációtól, szelíd dombok ölelésében, egy kis horgásztó partján, ahol jelenleg négy ilyen kuckóban tölthetnek el egy-egy éjszakát az arra kirándulók. 

A faházakra egész Európából várják a megrendeléseket, és minden darabot egyedileg sorszámoztak "ezzel is utalva arra, hogy a WorkStation kabinok limitált számban elérhető design termékek, és bár egy méretben készülnek, belső kialakításuk személyre szabható". Ezt már Köller Dalma a Hello Wood kommunikációs menedzsere mondta, miközben hozzátette, a cég tervei szerint 2022-ben már közel száz helyen tudnak majd megépülni ezek a kis házak. 

Fürdőház az erdő közepén

Persze, a Hello Wood nevével talán legtöbben az installációik kapcsán találkoztak először, amelyek mögött mindig áll egy társadalmi üzenet. A korábbi években például advent idején több ezer tűzifából állítottak karácsonyfát a legforgalmasabb fővárosi terekre, majd az ünnep elteltével ezen rönköket rászoruló családok között osztották szét. Három éve pedig a szabadtéri sport és mozgás fontosságára irányítva a figyelmet egy színekben gazdag, pop up pihenőparkot szereltek össze a Városháza téren.

Egy ideje azonban a hangsúly eltolódott a fenntartható házak tervezésének és kivitelezésének irányába, a cég nevét több európai városban is jegyzik – ahonnan megrendeléseiknek egyre jelentősebb része érkezik –, ugyanakkor hazai terepen is igyekeznek névjegyüket egyre több, élmény alapú szálláshelyen otthagyni.

Egy kis őrségi faluban, a fák gyűrűjében épült fel a FürdőházForrás: Bata Tamás / Hello Wood

Az Őrségben például az erdő kellős közepén álló magántelken építettek egy Fürdőház nevű kuckót benne szaunával, pihenővel és előtte egy kis nyugiterasszal. Itt a hagyományos őrségi építészetet kortárs jegyekkel fogalmazták újra, ennek lett a végeredménye egy parasztházakhoz hasonlóan hosszanti tájolású kabin, amelynek egyik vége csupa üveg, így szerencsés tulajdonosai két felöntés között az élő természet panorámáját kapják a kerti szaunázás élménye mellé.

Környezetvédelmi érzékenyítés tanösvénnyel 

Néhány hónapja készültek el a különlegesnek ígérkező Normafa Lombkorona-tanösvény végleges kiviteli tervei, amelyeket több mint hároméves előkészítés, többször újragondolt tervezés, és számos természetvédő, civil szervezettel folytatott egyeztetés előzött meg. Csak, hogy néhányat említsünk közülük: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország és a Levegő Munkacsoport javaslatait ugyanúgy figyelembe vették, mint a mozgáskorlátozottak és a fogyatékossággal élők jogait, érdekeit képviselő egyesületek kéréseit, március végére pedig megérett a bejelentés: mindenki elfogadta a harmadik nyomvonaltervet, és egyben a Hello Wood tervezői csapatának javaslatát.

A tervezők célja egy olyan nyomvonal kialakítása, amely tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeitForrás: Hello Wood látványterv

Ennek értelmében a lombkorona-tanösvény a mára lebontott egykori Sport Hotel lejtős területén épül fel, így a pallósor a talajszintről indulhat, hogy aztán a fák lombjai közé vezessen, kilátást nyitva Budapestre. A Hello Wood csapatának javaslata alapján a szerkezet a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik, ahol "élményt adó oktatópontokként hívják fel a figyelmet a klímaváltozás által veszélybe került őshonos fafajokra, mint a bükk, a kőris, a tölgy, a gyertyán, a hárs, a juhar és a vadcseresznye".

A tanösvényen bárki testközelből tapasztalhatja meg a környezettudatos életmód és szemlélet jelentőségét, vezetett túrákon vehet részt, madárlesre kialakított fotókabinokba bújhat be, és az ökoszisztéma működéséről szerezhet ismereteket. Minderről bővebben tavasszal itt írtunk

A sétány öt különböző, egyenként 140-220 méter hosszúságú szakaszból áll majd, minden szakaszon egy-egy kilátóponttal, melyek az erdőben megtalálható fafajták leveleit formázzákForrás: Hello Wood látványterv

Bár egyelőre közelebbit nem lehet tudni a tanösvény két ütemben tervezett építéséről, egy biztos, a fejépület kivitelezése már elindult – amint értesülünk a szerkezet elkészültéről és az átadás időpontjáról, tájékoztatjuk olvasóinkat is.

Még idén megnyílik a design glamping

Még nem sokat hallani róla, de már javában épül a cég hosszú évek óta gondozott és fejlesztett, öthektáros Balaton-felvidéki telkén egy saját tervezésű és üzemeltetésű glamping resort is. "A csóromföldi telkünk már korábban is helyet adott az építészeti alkotótáboroknak, de régóta foglalkoztat minket a 300 éves falurész felélesztése is. Erre a gondolatra épült a Project Village programunk is. Ez a szállásprojekt a Hello Wood szintlépésének egy fontos állomása, és egyben egy olyan referencia helyszín, amelyben professzionális építészeti és belsőépítészeti projektet mutathatunk be" – fogalmazott Köller Dalma, miközben hozzátette, a szálláshelyet várhatóan év végén nyitják meg partnerségben a már évek óta lombházakat kínáló Treehouses Noszvajjal, akik az üzemeltetésért is felelnek majd.

A csórómföldi design szálláshely látványterveForrás: Hello Wood

Az egyedi kialakítású design kabinokat két ember elszállásolására tervezték, mindet saját wellness-részleggel szerelték fel, amit talán a természet közelségére, a világtól elvonulásra vágyók fognak igazán értékelni. És ha ez tényleg így lesz, akkor a Balaton-felvidéki Csóromfölde egy mindig valami újat mutatni képes, szüntelen inspirálásra termett építészeti központként kerülhet fel a világ térképére.

Forrás: Hello Wood / Bujnovszky Tamás
Project Village

"Működőképes lehet-e egy falu, ami nem az évszázadok során formálódott, közössége nem a hosszú évtizedek alatt alkotta meg az együttélés szabályait? Mi kell ahhoz, hogy ne csak egymás mellé pakolt házakat építsünk fel, de valós igényeket kiszolgáló épületeket, kellemes, használható tereket alkossunk, a lakosok között pedig együttműködés, kommunikáció jöjjön létre?" – ezekre a kérdésekre is kereste a választ a Hello Wood csapata, ezért 2015-ben elindította a Project Village-t az akkor már hatodik alkalommal megrendezett nyári építészeti táborában. A kezdeményezés keretében magyar és külföldi diákok elismert építészekkel közösen tervezték meg a számukra ideális faluközösséget a Balaton-felvidéken. És ez az apró, mesterségesen életre keltett "település" még azon a nyáron elkészült a Vigántpetendhez tartozó Csóromföldén, a közösségi térként felállított mobil faluval pedig egy ideig a fesztiválokat járták.


Az ezt követő évek alatt a Hello Wood csapata a területhez is hozzájutott, így végső otthonra találhatott projektjük, amelyben az archaikus faluegységek metaforáit építették meg kísérletképpen. Időközben tudásuk, tapasztalatuk exportcikké vált: alkotótáborukra, oktatási módszerükre több legendás építész, köztük a japán Kuma Kengo is felfigyelt, de például 2017 óta minden évben már Argentína is a magyar csapat receptje alapján rendezi meg saját Hello Wood-táborát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek