A tokaji borvidék egyedülálló tájépítészeti alkotásokkal gazdagodott

A tokaji borvidék egyedülálló tájépítészeti alkotásokkal gazdagodott.

Több mint száz huszonéves, kreatív egyetemista ismerkedett meg a tokaji régió egyedülálló adottságaival, természeti-, kulturális- és épített örökségével, és töltött egy hetet építéssel a helyszínen. A 2010-ben útjára indult Hello Wood kezdeményezés táborának központjában a falu és a falusi élet állt.

A Szent István Egyetem Tállyoló című alkotása Európa mértani közepén - További pompás képek a galériában!Galéria: Hello Wood Tokaj 2017(Fotó: Bujnovszky Tamás / Zerocom Ügynökség)

Idén ünnepeljük a 15. évfordulóját annak, hogy a Tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ez adta az egyik apropóját annak, hogy idén a Hello Wood itt rendezte meg Építész Mustra '17 (2017. július 15-22.) elnevezésű oktatási programját, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. Az ország összes építész képzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen százötven diák, valamint a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész kapcsolódott be a Tokaji borvidék megújulását övező közös gondolkodásba, és épített fel tizenegy projektet a régió hét településén: Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajon.

Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre – az egyedülálló adottságokra, természeti-, kulturális- és épített örökségre, évszázados hagyományok ápolása mellett, a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára – és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régió megújulásának gondolatvilágát. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket. A versenynek tétje is volt: az utolsó nap, a csapatok szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem monoki projektje nyerte el az 1 millió forint értékű fődíjat. A csapat a Kálvária-domb alján álló fa köré épített szakrális teret: a Merengőből egyedülálló kilátás nyílik a falura, miközben a temető és a Kálvári-templom közti tér meditációra is hív.

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának Tállyoló projektje kapta a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját. E csapat alkotása azt jelzi, hogy Tállya Európa mértani közepe, és egyben említést tesz a többi európai településről, amelyek mind ugyanezt gondolják elhelyezkedésükről. A Hello Wood különdíját a Széchenyi István Egyetem nyerte; ez a csapat a a tállyai Mailloth-kastély parkja és az iskolaudvar elválasztására szolgáló rozzant és rosszemlékű drótkerítés helyett terveztek csapatukkal mobil, játszóeszközként is használható Kerekítést. A flexibilis szerkezet egyben területfoglalás is, amely játékos vonalvezetésével csippent némi teret, az kicsi udvaron játszó iskolások számára.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem csapatát a Furmint ihlette meg, művük címe: Furmintavillám - Kattintásra galéria nyílik!Galéria: Hello Wood Tokaj 2017(Fotó: Bujnovszky Tamás / Zerocom Ügynökség)

Az alkotások új életet hoznak a borvidék lankái közé az év azon időszakára, amikor épp nincs itt a szüret, a bor ünneplésének szezonja. Akár túrának is beillik a tájba épített különleges művek felkeresése, hisz ezek specifikusan ide készültek, és még sokáig láthatók lesznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek