Pörbölyre költöztették a Habsburg Frigyes vadászkastélyát mintázó felújított faházat

Új helyen állítják fel az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Frigyes által építtetett, historizáló stílusú pavilont. Az eddig Bárányfokon található faépületet a gemenci erdőgazdaság a pörbölyi Ökoturisztikai Központjában építi újjá.

A vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó, műemlék pavilon és Habsburg Frigyes főherceg a 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra építtette vadásztrófeái bemutatására. 1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, amikor egy trófeamúzeumot is megnyitottak benne. Később aztán Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, majd sokáig üresen állt.

A pavilon stílusa historizáló, ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeitForrás: Gemenc Zrt.

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján a 2021-es világkiállítást Magyarországon rendezik meg. Ezért a Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló, Millenniumi Pavilon felújítására és áthelyezésére, ezt követően az épület vadászati kulturális kiállítóhelyként fog működni – olvasható a Gemenc Zrt. közleményében.

A felújított és áthelyezett pavilonban gímszarvas trófea bemutató is látható majdForrás: Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön ideális helyszín lehet a gyűjtemény számára, a közleményük szerint évente több tízezer turistát látnak vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél élőben lehet meglesni a gímszarvasokat és a vaddisznókat. Ezen kívül olyan kiállítás és gyűjtemény várja az érdeklődőket az erdei vasút vonal mentén, mint a Gemenc kincsei kiállítás, vagy a Halászati kiállítás és Méhészeti Gyűjtemény.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek