Másszunk, szelfizzünk és kultúrálódjunk! Őszi programok esős napokra

Már javában tombol az ősz és az esős időjárás – persze van, aki kimondottan szereti ezt az időszakot, de az is igaz, hogy ilyenkor a programjaink nagy részét átalakítjuk, és inkább a zárt és fedett helyiségeket részesítjük előnyben. Színes programokat szedtünk össze azokra a napokra, amikor nagyon nem akar alábbhagyni az égi áldás. 

Kulturálódjunk szórakozva!

Szeptember 29-től október 2-ig három helyszínen is megtalálhatjuk a legjobb és legfrissebb könyvterméseket. Fesztiválhelyszín lesz a Millenáris, a Nemzeti Táncszínház és az Európa Pont. Négy napon át több mint 130 könyves cég mutatja be a kiadványait, 150 könyvbemutató és beszélgetés, valamint 200 dedikálás vár majd ránk a 27. Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Ebben a múzeumban nem zavar sem eső sem havazásForrás: Travelo.hu / Csiszár, Gerencsér

Ha pedig múzeumi látogatásra vágytok egy ideje, ajánljuk figyelmetekbe a frissen nyílt Vaszary János-kiállítást, amit a Magyar Nemzeti Galériában nézhettek meg 2023. január 15-ig. Még nem fedeztétek fel a Magyar Zene Házát, vagy éppen a nemrég újranyitott és modernizált, egyedi kinézetű Néprajzi Múzeumot? Akkor az elkövetkező napokban, amikor nem akar szűnni az égi áldás, vessétek be magatokat a falaik közé. 

De tapasztalatból ajánljuk a Rákóczi út 40-es szám alatt található édes és főként rózsaszín Museum of Sweets and Selfies épületét, ahol a dekor folyamatosan változik, vagy éppen a felkavaró Illúziók Múzeumát a Deák téren. 

Sport és wellness

A Magyar Fürdőszövetség idén is megszervezi a Szaunázók hétvégéjét: október 1-2. között tematikus szauna programokkal várják az érdeklődőket Budapest és az ország fürdőiben. Az idei év különlegessége, hogy az összes szaunában ugyanaz a tematikus program valósul meg. Ha kicsit több mozgásra vágyunk, akkor jó áthidaló megoldások lehetnek még az olyan fürdők, mint Pesterzsébeten (XX. kerület) a Jódos-Sós Gyógyfürdő, vagy a Császár-Komjádi Uszoda a II. kerületben, és persze bármelyik, hozzánk közelebb lévő uszoda és fürdő.

Nincs is jobb, mint a hideg esős időben a forró szaunában izzadniForrás: Shutterstock/Leszek Glasner

Esős időben pedig jöhetnek a barlangtúrák, például a Pál-völgyi vagy a Szemlő-hegyi-barlang, de ha nem Budapesten vagyunk éppen, akkor tapasztalatból ajánljuk felfedezésre a fokozottan védett Szent István-barlangot, Lillafüred és a mellette található, külső- és belső térrel is rendelkező Lillafüredi Sport- és Kalandparkot a Bükk-hegység lábainál húzódó Szinva-völgyben.

A Tapolcai-tavasbarlang szintén remek időtöltés, és még kalandos is. A mészkőbarlangot 1903-ban, egy kútásás közben fedezték fel, és egy évtizeddel később nyitották meg a látogatók előtt, használt első villanyvilágítással ellátott, és idegenforgalmi célokra is használt barlangjaként.

Tapolcai-tavasbarlang LátogatóközpontForrás: Csudai Sándor

Ma egy érdekes tárlatvezetést követően lépcsőzhetünk le a barlangba, ahol egyszerre négyen foglalhatunk helyete a csónakokban. Nagyon furcsa érzés egy olyan folyón navigálni és irányítani, aminek az alagútjában a felső kréta korban a „bakonysárkány" nevű ősgyík repkedett.

A borítókép forrása: Shutterstock/Merih Salmaz

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek