Nemsokára elkészül a főváros Csodaszarvas-szobra

Hamarosan új szoborral gyarapodhat Budapest. A tervek szerint a közeljövőben égbe szökellő aranyszínű Csodaszarvas áll majd az egykori Postapalota kertjében – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A nyilvánosságra került koncepcióterv szerint legfontosabb ősi totemünk állatalakban jelenik meg, hasonlóan a turulmadárhoz. A magyar mitológia legismertebb alakja, földi és égi szféra összekötője, az egység szimbóluma, irányt mutat a nemzetnek. A dokumentációból az is kiderül, hogy a szobrász archaikus formában, de kortárs eszközökkel dolgozik, a szarvasmotívumot a pedig az úgynevezett zöldhalompusztai leleteken található ábrázolások inspirálták.

Így fog kinézni a Csodaszarvas-szoborForrás: Facebook/Szőke Gábor Miklós

A szoborkompozíciót monumentálisra álmodta meg az alkotó. A talapzatként megjelenő bronzszikla 9,6 méter hosszú és 6,5 méter magas, a rajta álló Csodaszarvas szobor 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú lesz. Az alkotás folyamatáról időről időre Facebook-posztot tesz közzé Szőke Gábor Miklós, akinek nevéhez egyébként olyan szobrok is kötődnek, mint a Fradi- pálya előtti monumentális sas, a vadászati világkiállításra készült hatalmas agancskapu vagy a Postapalotában megnyílt Pénzmúzeum új bejáratánál álló vagy inkább száguldó aranyvonat.

Éjszaka csillagképként ragyog majdForrás: Facebook/Szőke Gábor Miklós

"Így fog kinézni a Csodaszarvas-szobrom, amely az egykori Posta – ma már Buda Palotaként ismert gyönyörű szecessziós épület kertjéből emelkedik majd hamarosan az égbe. A magyarok lélekvezető állatát egy bronzszikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste – amelyet több ezer bronzlemezből hajlított „aranyszőr lemezből" alkottam meg – egybefonódjon az éggel, és éjszaka csillagképként ragyogjon." – írta Szőke Gábor Miklós a Facebook bejegyzésében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek