Zenei utazások térben és időben - Körbejártuk a Magyar Zene Házát

Január végén nyitott meg a budapesti Városliget szívében a Magyar Zene Háza. Az állandó kiállítás és a hangdóm vetítés felejthetetlen audiovizuális élményt nyújt mindenkinek. Mi is szerettük volna megtapasztalni amit az új intézmény nyújtani tud, ezért le is csaptunk a legközelebbi szabad időpontokra, és videóra is vettük a kiállítás legérdekesebb részeit. Tartsatok velünk!

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a Magyar Zene Háza nyitásáról és a híres építésztervező egyéb munkáiról, így hát ideje volt személyesen is ellátogatnunk a helyszínre. A három szintes épület föld alatti terében egy állandó és egy időszaki kiállítótér kapott helyet, több mint 2000 négyzetméteren. A Magyar Zene Háza missziójának tekinti a magyar és külföldi népzene, tradicionális és populáris zene, s nem utolsó sorban a klasszikus zene értékeinek ápolását, bemutatását minden korosztály számára - olvasható az intézmény bemutatkozójában.

A Magyar Zene Háza épülete a VárosligetbenForrás: MTI/Balogh Zoltán

A belépőjegy az állandó kiállításra 2500 forint, a hangdóm vetítés pedig mindössze 500 forintért tekinthető meg. A Magyar Zene Háza hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között tart nyitva, a kiállításra az utolsó beengedés időpontja 16.15.

Az állandó hangdimenziók kiállítás egy különleges zenei utazáson keresztül mutatja be az európai és a magyar zene történetét a zeneművészet születésétől napjaink popzenéjéig. Egy fülhallgató segítségével hallgathatjuk a különböző zenei korok leghíresebb műveit, miközben interaktív és látványos képvilág tárul elénk. Néhány helyen játékos feladatokat is kapunk, így mi is kipróbálhatjuk a hangszerelést és a zeneszerzést.

A modern zene tárháza legszebb és leghíresebb gitárjaiForrás: Gáll Franciska

Sétánkat a zene gyökerénél az emberiség legősibb hangszerénél a doboknál kezdjük, innen a népzene és a néptánc világába vezet utunk, majd észázadokon át követhetjük a zene életét és az emberek életében betöltött szerepét.

Bármerre is fordulunk, mindenhol zenét és a hozzá kapcsolódó történetet halljuk. A legjobban a mai modern zene tárháza tetszett, olyan híres előadók dalai csendültek fel mint, Kovács Kati vagy az Illés együttes, de Cher, az ABBA, Bon Jovi, Britney Spears és Michael Jackson legnagyobb slágereit is hallhattuk. 

A hangdóm vetítés fél óránként kezdődik. A terembe érve babzsákfotelekre heveredve élvezhetjük a 360 fokos gömbkupolás élményvetítést. Azt sem tudjuk, hogy merre forgassuk a fejünket, közben óriás hangszórókon keresztül szólal meg a hangzó világ a természet hangjaitól a komponált zenéig.

Láthatunk és hallhatunk templomi és zeneakadémiai koncertet, természetjárást, hegymászást, költöző madárrajt, és a Kárpát-medence hangjait. Erre az időre teljesen kikapcsolunk, ellazulunk és elfelejtjük a hétköznapi gondokat. Sose volt igazabb a mondás, hogy a zene gyógyír mindenki lelkére.

Különleges interaktív nemzetközi és hazai zenei utazáson vehetünk résztForrás: Gáll Franciska

Elvarázsolva léptünk ki a Magyar Zene Háza ajtaján, és eldöntöttük, hogy akit csak tudunk elcsábítunk ide, mert érdemes megnézni és meghallgatni az érdekes épület minden zegét zugát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek