Mini kiállítások az autómentes budai alsó rakparton

Ahhoz, hogy egy kis művészi inspirációt szerezzünk, nem kell feltétlenül elzarándokolnunk egy múzeumba. A városban járva is találkozhatunk mini műalkotásokkal, elég ha csak a híres Kolodko miniszobrokra gondolunk. Legutóbb az átmenetileg autómentessé vált budai alsó rakparton jelentek meg inspiráló mini kiállítások, amelyeket bármikor ingyenesen megtekinthetünk.

Átmeneti pihenőparkká alakult a budai alsó rakpartForrás: Valyo, város és a folyó/Facebook

Ahogy korábban írtuk, a Lánchíd felújítása miatt átmenetileg lezárták a budai alsó rakpartot, és hogy ne csak az üres aszfalt árválkodjon itt amíg az autóforgalom kényszerűen szünetel, ideiglenes köztérré, pihenőparkká változtatták a Halász utca és a Döbrentei tér között húzódó 1,5 kilométer hosszú szakaszt. 

Mint ahogy az a kezdeményező Valyo, város és a folyó Facebook-posztjából kiderül, nem csak homokozót, köztéri bútorokat és szurikáta-szobrokat helyeztek ki, de 20 darab mini kiállítóteret, azaz skubit is találhatunk a parton. Hasonló mini kiállítások léteznek egyébként más nagyvárosokban is, az angliai telefonfülkékben vagy a New York-i a liftaknában berendezett múzeumról és sok más érdekes példáról itt olvashatsz.

A dobozokban többdimenziós képek látszanakForrás: Valyo, város és a folyó/Facebook

A skubi egy fából készült doboz, amelynek egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van, belső terében pedig rajzok és képek nyújtanak többdimenziós látványt. Skubik már a korábbi években is léteztek, az elsők közülük Dunával kapcsolatos élményeket mutattak be, de azóta más köztérhez kapcsolódó asszociáció is megjelent bennük, írja a Budavári Önkormányzat.

Ehhez hasonló, többdimenziós képek láthatók a dobozokbanForrás: Valyo, város és a folyó/Facebook

A skubik belső terében egyszerű eszközökkel és kifinomult művészeti módszerekkel elkészített munkák is láthatóak. Nemsokára további 10 mini kiállítóteret fognak kihelyezni, de hogy mi fog kerülni a dobozokba, az majd csak szombaton fog kiderülni, egy 8-12 éves gyerekek számára megrendezett skubikészítő workshopon. Jelentkezni július 21-ig lehet a foglalkozásra ezen a linken.

Az autómentes rakpartot egyébként nemrég mi is kipróbáltuk. Délután fél 5-kor jártunk ott, és ami elsőre nagyon tetszett, az a csend és nyugalom volt, hogy friss szellő fújdogált a félig már árnyékos szakaszon, és hogy benzin helyett a folyó illatát lehetett érezni a parton. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek