Ez a város fizet azért, hogy egyre többen szálljanak át biciklire, és nem is keveset!

Mondanunk sem kell, hogy a városi autózás micsoda környezetszennyezéssel jár, és mennyi helyet foglalnak el az autók. Februárban írtunk is arról, hogy Párizsnak is elege van a rengeteg autóból. De ami még szomorúbb, hogy a legtöbb állampolgárnak nincs mindenáron szüksége az autójára, csak kényelmi szempontból használja, pedig három-négy utcát simán megtehetne kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel is. Sokszor ráadásul egyetlen utas ül a négyszemélyes járműben.

Forrás: Werner Lerooy / Shutterstock.com

Brüsszel, a belga főváros felismerte a helyzetet, és úgy döntött intézkedik. És nem aprózza el: a városvezetés 900 eurót (kb. 330 ezer forint) fizet a fővárosi régióban élőknek, ha elhagyják az autóikat.

A program hivatalos címe Bruxell'air, és valójában 2006 óta működik. Az ösztönző maximális összeg azonban a közelmúltban majdnem megduplázódott, 500 euróról 900 euróra ugrott. Hogy miért? Azért, hogy az emberek teljesen elhagyják az autóhasználatot, és ehelyett az extra pénzt arra használják fel, hogy környezetbarát közlekedési alternatívákat választanak.

A lényeg, hogy nem lehet csak úgy bármire elkölteni a kapott pénzt; viszont vásárolhatnak belőle minőségi kerékpárokat, rollereket, egykerekűeket, szükséges kerékpáros felszerelést, és költhetnek tömegközlekedési bérletekre, illetve autómegosztó szolgáltatásokra. Amit pedig nem költenek el az év végéig erre a célra, azt visszakapja a város.

Azt is érdemes tudni, hogy a 900 euró a maximális összeg, amelyet a brüsszeliek kaphatnak, és a hozzájárulás mértéke a bevételen alapul, azzal az iránnyal, hogy a szegényebb polgárok több segítséget kapjanak a környezetbarátabb életmódra való átállásban – olvasható a TimeOut.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek