Már építik a Zsolnay kandallót a Budavári Palota Szent István-termében

A Szent István-terem frissen indult Facebook-oldalán olvasható információk szerint augusztus 20-ától lesz látogatható a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi tere, ami egyben a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. A helyiség egyik fő látványossága az a Zsolnay kerámiakandalló lesz, amely a második világháborúban a teremmel együtt megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint újraalkották.

Forrás: Karasz/facebook.com/szentistvanterem

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra pécsi gyárában a szakemberek egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív fotók alapján hosszú évek alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását. Az ország legnagyobb Zsolnay kandallója 4,7 méter magas, 2,8 méter széles és közel másfél tonnás. A műalkotás 120 féle elemből és összesen 611 darabból áll, amelyek mind manufakturális jelleggel készültek.

A munka aprólékosságát mutatja, hogy a kandalló egyes részein nyolc-tíz festési, mázolási, majd égetési fázist végeztek az aranyozás előtt. A kandalló főpárkányára újra felkerül Szent István tekintélyt parancsoló, életnagyságúnál nagyobb méretű mellszobra, melyet eredetileg Strobl Alajos alkotott meg.

A pécsi próbaépítés után az elmúlt hetekben immár végső helyén, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában újjászülető Szent István-teremben kezdték meg a rekonstruált kandalló összeállítását. Az egyes elemeket különleges ragasztóhabarccsal illesztik össze, a megfelelő súlyelosztás érdekében egy tartós vázszerkezetet is alkottak, a kandalló felső részeinek beépítésekor pedig egy speciális állványt használnak majd.

Forrás: Karasz/facebook.com/szentistvanterem

A kandalló visszaépítése után a tölgy, mahagóni és amerikai diófából készült rendkívül összetett intarziás parketta beépítése következik, ami eredetileg a Neuschloss fivérek gyárában készült. További fotók a Szent István-terem Facebook-oldalán láthatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek