Fotók: elkészült a Budavári Palota első felújított épületrésze

Előtte-utána fotókon mutatja meg a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala a Budavári Palota elsőként helyreállított épületrészét.

Budavári PalotaForrás: https://www.facebook.com/nemzetihauszmannprogram

A déli összekötő palotaszárny Hauszmann Alajos tervei alapján épült, és itt kapott helyet a századfordulón nemzetközi hírű Szent István-terem is. A déli nyaktagnak is nevezett épületrész a második világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett. A Gellért-hegyre néző homlokzatot leegyszerűsítve átépítették, és évtizedekig csupán az udvari nézete emlékeztetett az eredeti állapotokra, a helyreállítás után azonban most a déli oldalon is messziről látható a Budavári Palota századfordulós fényében újjászületett homlokzata, ahogyan Hauszmann Alajos megálmodta.

A második világháború után kialakított, lecsupaszított falak helyett visszakerültek a homlokzatot díszítő, süttői mészkőből készült oszlopok és domborművek. Az ablakokat az eredeti, Thék Endre gyártotta ablakokkal megegyező nyílászárókra cserélték.

Budavári PalotaForrás: Karasz/https://www.facebook.com/nemzetihauszmannprogram

A déli homlokzatot teljesen elbontották, majd az eredeti tervek szerint újjáépítették a korabeli belső térszerkezettel együtt, ahol néhány hete megkezdődött az újjászülető Szent István-terem belsőépítészeti kialakítása is.

Az Oroszlános udvar felőli északi oldalon jelenleg a restaurátor szakemberek megtisztítják és javítják a kőelemeket. A korhű ablakok már itt is helyükre kerültek, a bejárat pedig a Hauszmann-kori faragott fakapuit kapja vissza. A munkálatok végeztével új díszkivilágítás emeli tovább a palotaszárny szépségét. A déli összekötő szárny és a Szent István-terem kapui augusztus 20-án nyílnak meg a nagyközönség előtt. Még több kép látható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek