Ezeket a helyeket biztosan nagyon fogják élvezni a gyerekek egy téli üdülésen

A tél akkor az igazi, ha hó is társul hozzá, ha pedig máshol nem is találkozunk fehérbe borult tájjal, a sípályákon jó eséllyel ez a látvány fogad minket. Mozgalmas, hosszúhétvégés feltöltődés, vagy akár egy délutáni kiruccanás erejéig is érdemes útba ejtenünk a legmagasabb hegycsúcsainkat.  

Nem kell külföldre utaznunk, ha alpesi hangulatra vágyunk vagy fejlesztenénk a sítudásunkat, mert hazánk három síközpontjában minden feltétel adott ahhoz, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas, aktív kikapcsolódásban legyen részük. Nézzük, melyik hegységben milyen pályákat és programokat találhatnak azok, akiket a hideg idő nem elriaszt, hanem éppenhogy motivál a szabad levegőn végzett tevékenységekre.

Hazánk leghosszabb megállás nélkül síelhető útvonala

A Bakony szívében, Zirchez és Veszprémhez egyaránt közel, 506 méteres magasságban található a Síaréna Vibe Park, mely épp a napokban nyitotta meg újra a pályáit. Ha a természet nem kegyes a téli sportok rajongóihoz, akkor sincs veszve semmi, ugyanis itt nem kevesebb, mint 51 hóágyút lehet bevetni a cél érdekében. A pályarendszer közel 8 kilométer hosszú, és 16 különböző síútvonalra tagolódik. A kezdőket négy tanulópályával és egy páros ülőlifttel várják, de itt található hazánk leghosszabb megállás nélkül síelhető útvonala is, amely 1927 méter hosszú, és szintén teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból tevődik össze. Az először síelőktől a rutinos profikig mindenki megtalálhatja itt a számításait, illetve a tudásához leginkább passzoló lejtőt.

Forrás: Harsanyi Andras/shutterstock.com

A snowboardosok a Nitro Snowparkban gyakorolhatják ki a figuráikat, amihez idén már az ország legnagyobb BigAirBagje is segítségükre lehet. Ez nem más, mint egy 13-szor 15 méteres felületű felfújt párna, amelyet a landoláshoz nagy lendülettel érkező snowboardozók értékelhetnek igazán.

A legkisebbeket játszósarok várja a Holle Anyó hütte tetőterében, ahol autókkal, társas-, készségfejlesztő és kártyajátékokkal tölthetik az időt, képzett animátorok felügyelete mellett. A játszósarok hétvégenként, szombaton 9 és 19, vasárnap pedig 9 és 18 óra között tart nyitva.

Persze, nemcsak a sípálya, hanem a környék is kínál izgalmas programokat, ezért érdemes úgy tervezni, hogy nem csak pár órát, hanem akár egy egész hétvégét eltöltünk itt. Eplényből Veszprémbe és Olaszfaluba is bicikliút vezet, de az Ámos-hegyi Pihenőerdőben is tehetünk egy kirándulást, ha némi változatosságra vágyunk két síelés között. Libegővel is megközelíthető kilátó, tornapálya, erdei játszótér, és két tanösvény várja a látogatókat, ahol az erdők és a fák világában mélyülhetnek el. Szintén nem messze található az Alsóperei Parkerdő és Arborétum, és a Bakony Zöld Szíve Központhoz tartozó látogatóközpont, ahol többek között preparált oroszlánok, leopárdok, krokodil és vállmontázsos orrszarvúk láthatók.

Alpesi hangulat az ország legmagasabban fekvő településén

Három falu - egy sízóna a Mátra szívében - olvasható a mátraszentistváni sípark weboldalán arra utalva, hogy a falu közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozik - Mátraszentlászlóval együtt. Szintén idetartozik még Galyatető, Bagolyirtás és Fallóskút, mindez pedig azt jelzi, hogy a síelésen kívül is találunk bőven programokat a környéken.

Varázslatos a téli MátraForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A kedvező hóhelyzetet többnyire az a tény biztosítja, hogy Mátraszentimre az ország legmagasabban, 750-835 méteren fekvő települése. A közel 4 kilométeres pályarendszeren ugyanakkor ratrakok és nagyteljesítményű hóágyúk dolgoznak folyamatosan a kiváló hóviszonyok biztosításáért.

Az idelátogatók 10 pálya közül választhatnak, melyek változatos terepviszonyaikkal gondoskodnak arról, hogy kezdők és haladók egyaránt jól érezzék magukat. Mint a park oldalán olvasható, a pályák kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terülnek el, és a tervezésüknél kiemelt szempont volt a már említett változatosság, a különböző nehézségi fokok, de nem elhanyagolhatók a gyönyörű panorámát kiegészítő hangulati elemek, a hidak, rönkházak és tavak sem, melyek alpesi atmoszférát teremtenek.

A mátraszentistváni síparkForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A kezdőkre és a gyermekre ugyanakkor nemcsak a pályák kialakításánál, de a speciális liftek felszerelésénél is gondoltak: a síoktató teraszokat 2 darab köteles, vagyis kézzel megfogható bébilift szolgálja ki, emellett a SíoktatóParkban egy mozgójárda is épült, és a Sunkid varázsszőnyege szintén népszerű. A panorámaliftet a gyermekek kiesése elleni lábtartókkal is felszerelték, és a különböző színű ülésborítás növeli a beszállók biztonságát. A park különleges programja az esti sízés, melyre pénteken és szombaton 16:30-tól 20 óráig van lehetőség a 3 kilométeren keresztül kivilágított sípályákon.

Ha egy kicsit körülnéznénk a környéken, elindulhatunk a sípályák északi részétől a Sípark tanösvény felé, mely a környék élővilágát mutatja be. Programlehetőségnek kínálkozik a Vörös-kői kilátó, a Galya-kilátó, a mátraszentimrei Állatpark, illetve az Ásványok Háza, mely Gyöngyösoroszi mellett, egy mára már bezárt ércbánya szomszédságában található. A múzeumban Magyar Balázs hidrogeológus 3000 ásványt bemutató magángyűjteményét lehet megnézni, január 10. és február 28. között kedvezményes belépőkkel.

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találhatunk kedvezményes ajánlatokat: szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg: https://csodasmagyarorszag.hu/gyujtooldal/teli-ajanlatok

Csodálatos panoráma a Dunakanyarra

A visegrádi Nagyvillám sípálya többek között Budapesthez közeli elhelyezkedése miatt is csábító célpont lehet. Éppen ezért hétvégenként napközben rendszerint sok a látogató, de az esti órák is jól kihasználhatók a kivilágításnak köszönhetően, és az intézmény honlapja szerint ekkor jóval kevesebben tartózkodnak a pályákon.

A behavazott Visegrád varázslatos látványt nyújtForrás: ZGPhotography/shutterstock.com

A Pilisi Parkerdő kezelésében lévő erdőterületen található hazánk egyik legszebb fekvésű síterepe, ahonnan rálátni a fellegvárra és a Dunára is. Ideális a sízéssel ismerkedő tanulóknak, de szélessége miatt azoknak is megfelel, akik már gyakorlottak és a dinamikus, nagyobb sebességű siklást kedvelik. A pályák hossza összesen 700 méter, az 5 pálya között egy bébi- és egy kispályát is találunk, ahová tolókaros és bébi-kötelesfelvonókkal lehet feljutni, és időnként hófánkozásra is lehetőség van. A pálya általában egészen este 9-ig tart, de érdemes figyelni az intézmény honlapját, mert rendszeresen adnak híreket a pályák nyitvatartásáról és az aktuális kedvezményekről.

Talán nem is kell bemutatnunk, hogy mennyi programlehetőség van még a környéken a téli sportokon kívül is. Ellátogathatunk például a szomszédos bobpályára, a természetbúvárkodásra nyitott gyerekek pedig a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvényen erdészszemmel ismerkedhetnek meg az erdővel és annak lakóival, míg a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényen az erdők-mezők lakóiról tudhatnak meg különös dolgokat. Ha már itt járunk, beugorhatunk a Mogyoró-hegyi Vadasparkba, de megnézhetjük az 1933-ban épült, és azóta műemlékké nyilvánított Zsitvay-kilátót is. A visegrádi fellegvárban többek között Vártörténeti kiállítás és panoptikum látható, a Királyi Palotában pedig az Anjou-kori kőtár és a korabeli szobák avatnak be a középkor és a reneszánsz világába.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek