Érezzék a rezgést az eplényi lejtőkön ősszel is! Négyévszakossá válik a síközpont

Kirándulóknak színes lombkoronákat, libegőzni szeretők talpa alá festői bakonyi tájat, bringásoknak pedig szexi lejtőket kínálnak az év mindazon hónapjaiban, amikor nem hó, hanem falevéltakaró borítja a fagyzugos térséget. Sajtóeseményen jártunk, ahol a megújult eplényi síterepet egy rezgésekben gazdag, négyévszakos sportparadicsomként mutatták be.

Az új nevet és arculati koncepciót a Síaréna Vibe Park megújult vezetői csapata mutatta be libegőzni szerető újságíróknak, és ezúttal nemcsak a fejlesztésekről meséltek, de azon reményükről is, miszerint a hegy lejtőire hamarosan talán már nem csak síszezonban gondolnak majd az emberek. 

Van még fotó, kattintson!Forrás: Szécsi István

Az elmúlt időszakban ugyanis újabb felvonókat állítottak forgalomba, hegyi kerékpáros pályát alakítottak ki, és kiépült egy kerékpáros útvonal, amely már Eplényt is összeköti Veszprémmel és Olaszfaluval. "A világjárvány alatti korlátozások időszakában az eplényi szállásadók szálláshelyeiket, szolgáltatásaikat fejlesztették, és energiatakarékos eszközöket szereztek be. Így már nemcsak a síelőket, hanem a hegyi környezetet, a természetet kedvelőket és az erdőjárókat is várjuk, rájuk mostantól még nagyobb számban és egész évben számítunk" – kezdte a tájékoztatást Szabó István, az Eplényi Turisztikai Egyesület képviselője.

A Bakony legmagasabban fekvő kávézójában lehet melegedni

Eplénybe egy szezonban átlagosan 60 ezren érkeznek, de tavaly még ennél is többen, mintegy 73 ezren csatoltak lábukra sílécet vagy deszkát. Télen összesen 51 hóágyú gondoskodik a hótakaróról közel 8 kilométernyi besíelhető területtel, miközben hazánk legnagyobb kezdő és leginkább családbarát A7 pályája mellett 16 síútvonalon lehet leérni a hegy lábához – ezt már Paksi Piroskától a Síaréna Vibe Park ügyvezetőjétől tudtuk meg, aki szerint a síterep 506 méteres magasságánál sokkal inkább a fekvése különleges, mert a pályák itt olyan mélységbe vezetnek, ahol mindig 4-5 fokkal hidegebb van, mint az ország többi részén általában. Ez egy fagyzug, ennek köszönhetően tudtunk tavaly havat gyártani az év 116 napján."

Ez a Cafe506 karácsonyra hangolt üvegfala, ahonnan a völgybe vezető sípályát is belátniForrás: Travelo

A hegyen elfoglalt magassági szintjét jelzi a Cafe 506 számjelzése is, amely a három évvel korábbi síszezonban költözött a hegytető ezen részére, és ahonnan egyébként évszaktól független gazdag magas-bakonyi panoráma tárul a csúcsra jutók szeme elé. A hegytetőn mindig jár a levegő, ezért a kávézó terasza körül szélvédő üvegfalat húztak fel, így ha belül már nincs hely, ide akkor is be lehet húzódni és átmelegedni egy forró teával vagy egy tál levessel. A téli szezonban innen indulnak a síelők, de a libegős kirándulók vagy a terepfutók is erről a magaslatról ereszkedhetnek le a bakonyi erdőség túraútvonalain.

Az Ámos-hegyi Pihenőerdőben egyébként két tanösvény is bejárható, az egyik 3590 a másik 4180 méter hosszú, de mi legutóbb például a hegytetőről egy 2,1 kilométer hosszú túraúton sétáltunk le a völgybe, amelyen a fatörzsekre festett piros szívek jelezték a nekünk kijelölt utat. A tanösvények mellett – ahogy lenn a völgyben is – padok és szalonnasütéshez kialakított tűzrakóhelyek várják a kirándulókat.  

A távolban az Ámos-hegyi kilátóForrás: Travelo

Ilyen a világ 506 méterről

"Sokféle rezgés rejlik ebben a hegyben" – utalt ezzel Paksi Piroska a síterep megújult nevében lévő vibe kifejezésre is, majd hozzátette, hogy ezt a rezgést az eplényi lejtőkön többféleképpen is meg lehet tapasztalni. Ezért különböző családi és kézműves programokkal, halloweenkor tökfaragással várják a hegyre látogatókat, október utolsó két napján pedig közösségi kőszedésre csatlakozhat hozzájuk bárki, hogy jószolgálati élményként tisztíthassa meg a kövektől a kijelölt pályaútvonalakat a síszezonra.

"Mindemellett terepfutó központtá váltunk, számos tematikus túrát, köztük erdőfürdőzést, szarvasbőgés-túrát szerveztünk a természet szerelmeseinek. Tavaszra pedig egy állandó downhill pályát alakítunk ki az extrémsport kedvelőknek, és folyamatos kerékpártúrákat, erdei kirándulásokat szervezünk majd szakképzett túravezetők irányításával" –  tette hozzá Boós Imola, a Síaréna Vibe Park marketing vezetője.

Túrázás közben kövessék a pirossal szegélyezett szíveket!Forrás: Travelo

Idén már online is lehet jegyet vásárolni, síoktatást és sífelszerelést foglalni, így érkezéskor egyik miatt sem kell majd sorban állni. Mindeközben a síaréna teljes területe készpénzmentessé válik, mindenhol csak bankkártyával és feltöltőkártyával lehet fizetni. De a megújulás része az is, hogy a kezdőket már négy tanulópályával és egy páros ülőlifttel várják, illetve hamarosan üzembe helyezik az ország legnagyobbként emlegetett Airbagjét, vagyis azt a 13X15 méteres felületű felfújt párnát, amelyet a landoláshoz nagy lendülettel érkező snowboardozók fognak majd igazán értékelni.

És bár a síarénának nincs szálláshelye, az eplényi szálláshelyekkel közösen kidolgoztak egy plusz szolgáltatást is, amely alapján hamarosan minden szállást foglaló vendéget ingyenesen közlekedő transzferjárattal szállítanak majd a síterepre. 

Ingyen síelhetnek a sulis csoportok

A síaréna idén a terveik szerint december elsején nyílik, és hétfőtől péntekig, amikor jellemzően nem telített a pálya, ezúttal is iskolai csoportokat várnak a hegyre, akiknek ingyen biztosítják a pályát, a felszerelést és a síoktatókat is. Tavaly a pandémia ellenére 13 ezer gyerek síelt Eplényben, mert ahogy Boós Imola fogalmazott "közben kinőtte magát az a Sport43 kezdeményezés (sport for free, ingyenes sportolási lehetőségre utaló angol szójáték – a szerk.), amelyben több sportágban, köztük síelésben, evezésben,  gördeszkázásban és kerékpározásban próbálhatják ki magukat a gyerekek".

Forrás: Travelo

A 2021 januárjában útjára indult nonprofit programsorozat keretein belül az iskolai csoportok nemcsak síelni és snowboardozni tudnak térítésmentesen, de tematikus osztálykirándulásokat is szerveznek nekik libegőzéssel, túrázással egybekötve, sőt, már nemcsak itt Eplényben, hanem szeptember óta az ország 12 pontján. A programról bővebben itt olvashatnak

Kemencés ételektől a sportolói street foodig

"Azt szeretnénk, ha innen Eplényből, egy kicsit távolabb a fővárosi kulináris központtól, ne csak jó síelő vagy túrázó-, de izgalmas gasztroélményekkel is távoznának a látogatóink" – erről már a sajtóesemény végén, de még az ebéd előtt beszélt Bitter Miklós, a hegyen található hat gasztropont vezetője, amelyek mindegyikében ígért valami mást, valami újat, de mégis ismerősen jellegzetes falatokat a hegyre látogatóknak.

Egy jó túrához a sült szalonna és hagyma illata is hozzátartozik, ilyen kijelölt tűzrakóhelyet kell keresni az élményhez!Forrás: Travelo

Holle Anyó hüttéjében például, ahol épp a sajtótájékoztatót tartották, a hagyományos, sípályákhoz tartozó ételek mellett mostantól az adott évszaknak, programnak vagy ünnepnek megfelelő ízekkel készülnek.

"A nemrég felújított kemencénkből a csülöktől a káposztás ételeken át a tésztaételekig több kemencés ételt is kínálunk majd, ugyanakkor számos könnyű fogással gondolunk a sportolókra, és a street food kulináris változatait ajánljuk a gyorsan, pár falatot keresőknek" – foglalta össze idei céljait Bitter, miközben hozzátette az idei télen már koktélokkal, különlegesnek ígért meleg italokkal, és a frissen hozzájuk igazolt profi séffel, Fazekas Tamással együtt várják az Eplénybe látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek