A borostyánnal benőtt tornyok, patinás lovagtermek és zörgő páncélok birodalma

Költeményeket, énekeket, legendákat és festményeket inspiráltak. Falaik évszázadok óta sziklák tetején állnak, ablakaik innen figyelik vigyázó szemekkel a folyókanyarulatokat és a lent elterülő falvakat. Becslések szerint Németországban körülbelül 25 000 kastély, vár és rom található, köztük hatalmas erődök és filigrán paloták. Vannak, amelyek még eredeti állapotukat őrzik – ezeknek falai között pedig a lovagok, hercegek és királyok egykori mindennapjaiba is bepillanthatunk.

Württemberg mesekastélya, a Lichtenstein kastély

Ezt az építményt a legtöbben Württemberg mesebeli kastélyaként ismerik, és néha összetévesztik a Bécsi-erdő középhegységben található azonos nevű, ám cseppet sem hasonló erődítménnyel. Neve ellenére nincs köze az Ausztria és Svájc között fekvő Liechtenstein monarchiához.

A historizáló stílusban épült palotakomplexumot a Sváb-Alb (Schwäbische Alb) középhegység egy magas szikláján találjuk. A 19. században épült kastélyt és melléképületeit a favázas házakra jellemző díszítő elemek, valamint a különböző, aranyozott szoboralakok, csatornák és tornyok teszik olyan egyedivé – olvasható a Schloss-lichtenstein.de oldalon.

Lichtenstein kastélyForrás: Sasa Komlen / Shutterstock.com

A kastélyt tárlatvezetéssel lehet megnézni, de ha igény van rá, akkor esküvőkre is bérbe adják egyes termeit és udvarait, valamint Mária kápolnáját. Ahhoz azonban, hogy bejussunk a gyönyörűen – tapétákkal, kárpitokkal, korhű asztalokkal és székekkel – berendezett termekbe, ki kell állnunk egy bátorságpróbát, ugyanis a kastélyba egy hosszú hídon át vezet az út. Bár ezt az utat is inkább úgy kell elképzelni, mintha egy romantikus mese díszletében járnánk.

Nyitvatartás: A kastély jelenleg is látogatható, a tárlatvezetéseket egész nap, körülbelül 20 percenként indítják. A biztonságos megközelíthetőséget szem előtt tartva a vár januárban és februárban nem fogad látogatókat. Október végéig 9 órától 17:30-ig tárják ki kapuit, novembertől december végéig 10-tól 16 óráig látogatható, aztán csak márciustól lehet ismét felkeresni a mesekastélyt.
Belépő: A palotaudvar bejárása felnőtteknek 4 euró, a kedvezményes jegyért 3 eurót kell fizetni, egy 30 perces körbevezetés pedig 10 illetve 9 euróba kerül.

Marksburg, a védelmező óriás

Bingen és Koblenz között, a Rajna középső szakaszán, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított területen, 2,5 kilométerenként találhatunk egy-egy kastélyt a magaslatok tetején. Ezek közül ma, körülbelül 40 építményt csodálhatunk meg a vidéken, igaz, nem mindet eredeti formájában. A legtöbb ilyen épület a 18. század végétől, a romantika korától kezdve kapott új külsőt. Miután ugyanis a történelmi hadakozások során romhalmazzá váltak, szinte mindet átépítették vagy kibővítették, és ennek köszönhetően láthatjuk még ma is Rheinstein, Reichenstein, Stahleck, Sooneck, Katz und Maus vagy Lahneck kastélyait.

Ugyanakkor van egy-két kivétel is, mint például Pfalzgrafenstein és Marksburg vára, utóbbi a Braubach település fölött magasodik egy sziklakiszögellésen, és szinte teljesen sértetlenül fennmaradt az utókor számára.

Braubach és a Marksburg várkastélyForrás: dam.germany.travel/ galéria

A Marksburg legfőbb értéke és jelentősége abban rejlik, hogy egy szépen megőrzött, középkori erődítményről beszélhetünk, melynek épületrészeit főként a 13. és a 15. században alakították ki. Impozáns, fehéren világító falai ma is ugyanúgy védelmezik a 90 méterrel alatta elterülő romantikus település házait és lakóit, mint építésének idején. Nem csoda hát, hogy őrhelyeivel, bástyáival, várkonyhájával, lovagtermével, kápolnájával, gazdag fegyvertárával, borospincéjével és toronyszobáival a középkorba repíti vissza mai látogatóit.

Nyitvatartás: A vár jelenleg is szabadon látogatható mindennap 10 és 17 óra között, és vezetett túrákat is minden órában indítanak.
Belépő: A felnőtt jegyért 9 eurót, a kedvezményes jegyért pedig 7 eurót kell fizetni.

Fedezze fel Németországot úgy, ahogyan csak kevesek teszik!
Ha turistaként nem az ismert útvonalak mentén járunk, sokkal jobban átérezhetjük a tájak hangulatát, megismerhetjük az ott élőket. A különböző építészeti stílusok és művészeti irányzatok meghatározzák az országrészeket és minden régiónak saját, karakterisztikus stílust adnak. Tudjon meg még többet Németország sokrétű művészeti és kulturális kincseiről ezen az oldalon. #YoursTrulyGermany (x)

Löwenburg, a várromra épült kastély

A középkori várromra épült kastélyt az "Oroszlán kastélyaként" is emlegetik, melyben IX. Vilmos tartományi gróf fantáziája elevenedik meg. Németország első neogótikus kastélya sajnos nem volt olyan szerencsés a túlélésben, mint az előbb bemutatott Marksburg, ugyanis a második világháború alatt szinte teljesen tönkrement, nagyon súlyos károk érték. 

Oroszlán várkastélyForrás: Shutterstock.com

Az egészet újra kellett építeni, de így is az ország egyik legnépszerűbb úti célja és látványossága lett. Pazar barokk termeit úgy rendezték be, hogy akár még ma is fogadni tudják a grófot és kíséretét. A termek, szobák és folyosók egy része vezetett sétával látogatható. A várat az UNESCO világörökségi státuszú Wilhelmshöhe hegyi park (Bergpark Wilhelmshöhe) részeként és egyben Európa egyik legkiemelkedőbb, újjáépített, középkori romváraként tartják számon. 

Nyitvatartás: A Bergpark Wilhelmshöhe egész évben szabadon látogatható, a Löwenburg viszont most felújítás alatt van, így csak a fegyvertára és a kápolnája látogatható.
Belépő: Egységesen, fejenként 2 euró.

A titokzatos Eltzi vár

A Rheinland-Pfalz tartomány egyik gyöngyszemét, az Eltz-kastélyt a 12. század elején építették. Eseménydús múltra tekint vissza, de favázas tornyával az erdő közepén megbújva, egészen idilli hangulatot kelt. Egykoron lovagvár volt, azonban ellenállt minden hódítási kísérletnek. Az évszázadok során kirabolni sem sikerült senkinek, így a belső terek bútorai, a porcelánok és más egyéb díszítőelemek nagy része megmaradt, valódi időutazásra csábítva a látogatókat, vissza az elmúlt évszázadokba.

Rheinland-Pfalz, Eltz váraForrás: © Florian Trykowsky / © Nordic Music Photography

A kastélyt, ami még ma is a Kempenich család 33. generációjának tulajdonában van, vezetett túra során járhatjuk be. Így juthatunk el a címerekkel díszített lovagterembe, a fegyverkamrába és a kincstárba, ahol arany- és ezüstműves díszeket és fegyvereket láthatunk. És ami talán a legjobb adottsága, hogy egyedisége ellenére még mindig csak kevés turista ismeri, így tömeg nélkül fedezhetjük fel folyosóit, termeit és udvarát.

Nyitvatartás: Mindennap 9:30-tól délután 17 óráig, az utolsó vezetés 17:30-kor indul.
Belépő: A várkapuban megvásárolható felnőtt jegy 11 euró, gyerekeknek és diákoknak 7 euró.

Reichsburg vára, aminél nincs romantikusabb

A Mosel-völgy legromantikusabb vára egy késő gótikus épület, mely 100 méterrel a folyó fölött, egy messziről is jól látható kúpon kapott helyet. Az eredeti épületet úgy építették meg 1000 környékén, hogy szinte eggyé vált a heggyel – igazi erődítmény volt, főként védelmi feladatokat látott el. Az épület ma látható változata már nem eredeti, mivel azt a francia seregek 1689-ben földig rombolták. Bár az újjáépítésére közel 200 évet kellett várni, megérte, hiszen az ország egyik leglátogatottabb várává nőtte ki magát.

A mesebeli ReichsburgForrás: © Francesco Carovillano / dam.germany.travel/ galéria

A rekonstrukció egy berlini, pénz- és harangöntödét üzemeltető Ravené kereskedőcsaládhoz fűződik, akik 1685-ben érkeztek a fővárosba. A várat a családfő második fia Jacob Louis Fréderic Ravené építtette újjá neogótikus stílusban. Napjainkban az épület területén számos programot szerveznek, így nemcsak egy klasszikus várbejárásra nevezhetünk be, hanem egy korabeli lovagi vacsorára is, amit a vár ura, Balduin gróf rendez minden szombaton. A vendéglátó, valamint szolgálói és cselédlányai jófajtának ígért itallal, étellel és zenével várják a jelentkezőket, akik foglalásukról küldhetnek hírnököt vagy akár egy egyszerű emailt is.

Nyitvatartás: A Reichsburg udvarai, termei és kocsmája november 1-ig naponta 10-től 18 óráig látogatható, a téli időszakban 10-tól 15 óráig.
Belépő: A belső udvarokat 3,5 eurós jeggyel tudjuk bejárni, a 25 perces vezetésre pedig egy 7 eurós jegyet kell váltanunk. 

A cikk megjelenését a Német Idegenforgalmi Hivatal támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek