A tradicionálistól az ultramodernig – Sörfőzdék és sörkertek Münchenben és Berlinben

Tagadhatatlan, hogy a hagyományos, piros-fehér kockás asztalterítős sörkertek és a hozzájuk kapcsolódó sörfőzdék ma már gasztronómiai szimbólumként működnek Németországban. Ha például eszünkbe jut egy biergarten, már óhatatlanul halljuk is a fejünkben a rézfúvósok zenéjét, érezzük a szaftos csülök, a párolt káposzta és a zsemlegombóc illatát, és persze látjuk a nagy korsó sörök aranyló színét. Pedig ma már erdővel benőtt repülőtereken, lebegő stégeken és kiszuperált konténerekben is találni remek sörfőzdéket. Íme a legérdekesebbek.

A sörcsarnokok anyja

Bármennyire is a modern és nem mindennapi helyszínek felé húz a szívünk, a sorból nem maradhat ki minden sörcsarnokok anyja, a müncheni Hofbräuhaus. A világ leghíresebb sörcsarnoka kihagyhatatlan zarándokhely a sörkedvelők számára. De a sörökért nem különösebben rajongó turistáknak is ajánlott a helyet felkeresni, hiszen sok száz éves történelme és egyedi szokásai miatt sörkóstolás nélkül, saját jogon is érdekes látványosság.

Turistaként mindenképp próbáljunk elcsípni egy olyan pillanatot, amikor megérkezik egy törzsvendég és szertartásosan magához veszi a korsóját, mielőtt leülne az asztalához! A korsók rekeszei a csarnok bejáratától balra vannak. A vendég odamegy a rekeszéhez, kinyitja rajta a lakatot, előveszi a saját korsóját, majd elmossa a rézcsapnál. Ez egy olyan, hosszú múltra visszatekintő hagyomány, amit tényleg nem a turisták kedvéért csinálnak, és ilyen élményekben egyre ritkábban lehet részünk a világ híres látványosságainál.

Ma már több mint huszonöt, a Hofbräuhaus nevével fémjelzett söröző van a világban, akár Szöulban is beülhetünk egy ilyen igazi német sörözőbe. Az Oktoberfesten pedig hagyományosan a Hofbräuhausé a második legnagyobb sörsátor.

Nyitvatartás: A müncheni Hofbräuhaus az év minden napján reggel kilenctől éjfélig várja vendégeit.
Cím: München belvárosában, a Platzl 9. szám alatt található. A legközelebbi tömegközlekedési csomópont a Marienplatz S-bahn megálló.

A sörkert, ahol gép nélkül is a magasba emelkedhetünk – Airbräu

Maradjunk még egy kicsit Münchenben, és látogassuk meg a világ egyetlen reptéri sörfőzdéjét. Persze a müncheni reptér különlegességét már az olyan programok is meghatározták korábban, mint az egyik terminálon a szörfösöknek telepített hullámmedence – amit éveken át üzemeltettek nyaranta –, az őszi street food fesztiválok, vagy a reptér saját karácsonyi vásárai. De az Airbräu még ezeken is túltesz.

A repülőtéri sörfőzdében már 1999 óta főzik helyben a sört. Az Airbräu három sört tart az állandó kínálatában, mellette azonban mindig vannak szezonális sörei, és elvitelre is kínálnak hatos dobozosat, illetve partihordót.

Forrás: www.germany.travel

Az Airbräu étteremként is működik, ahol helyi és nemzetközi ételeket kínálnak a sörök mellé. Nyáron leülhetünk a sok zölddel beültetett teraszon, a belsőtérben pedig a látványsörfőzde mellett kérhetünk asztalt. A hely további érdekessége, hogy a dísznek látszó két rézüstben valóban sör készül. 

Nyitvatartás: Mindennap reggel nyolctól hajnal egyig.
Cím: Az Airbräu a repülőtéren, a reptéri vasút lejáratától jobbra található, az ún. Terminalstrassén.

Fedezze fel Németországot úgy, ahogyan csak kevesek teszik!
Ha turistaként nem az ismert útvonalak mentén járunk, sokkal jobban átérezhetjük a tájak hangulatát, megismerhetjük az ott élőket. A különböző építészeti stílusok és művészeti irányzatok meghatározzák az országrészeket és minden régiónak saját, karakterisztikus stílust adnak. Tudjon meg még többet Németország sokrétű művészeti és kulturális kincseiről ezen az oldalon. #YoursTrulyGermany (x)

Tradicionális fogások modern csavarral – Servus Heidi

Még mindig Münchenben járunk, hiszen a város valahogy mégiscsak összeforrt a sörkultúrával. Arra a kérdésre, hogy miről híres, még az is rávágja, hogy az Oktoberfestről, aki még soha életében nem ivott egy csepp sört sem. De a tradicionális Augustiner Keller, a Paulaner Bräuhaus, és a Löwenbräu sörház mellett még számos más, fiatalos hely vár arra, hogy felfedezzük.

Ilyen például a Servus Heidi, ami a nagyvárosba csempészte a hegyek és erdők varázsát, a tipikus bajor ételek újragondolt változatait, és egyensúlyba hozta az elegáns fine dining stílust a bajor sós perec állványokkal. Bár a hely nem egy főzde, hangulatában mégis azt idézi. Sörcsapjaiból a város legrégebbi, 1328-ban alapított független főzdéjében, az Augustiner-Bräu Münchenben készült Augustiner sörmárka nyolc különböző sörét csapolják. 

Nyitvatartás: A Servus Heidi étterme keddtől szombatig tart nyitva 17 órától 23:30-ig. A terasz pedig szép idő esetén este 22-ig.
Cím: München, Landsberger Straße 73.

Építészeti remekmű vagy ötletes újrahasznosítás? – BRLO

Berlin Kreuzberg városrészében, a Gleisdreieck föld feletti metrómegállótól nem messze, 2016 óta áll egy olyan sörfőzde, amit kiszuperált hajókonténerekből építettek fel az ötletgazdák. A BRLO névre keresztelt helyen családok, idősek és hipszterek együtt isszák a német tisztasági törvény szerint készült söröket, de csülök és knédli helyett itt főként zöldségeket ropogtatnak a folyékony kenyér mellé.

Forrás: www.germany.travel

A BRLO sörfőzde 38 horpadt és rozsdás hajókonténerből épült fel, de végül ez lett Európa legnagyobb konténerprojektje – hasonló példa a weboldal szerint csak a tengerentúlon található. De a hely érdekessége nemcsak az épületeiben rejlik, hanem az ételeiben is, amik a sörök mellé kerülnek az asztalra. Az étlapon ugyanis főként zöldséges fogásokat találni, de nem köretek és saláták formájában, hanem főételként.

Ben Pommer konyhafőnök elmondása szerint sörrel és kifejezetten a sörhöz készülnek az ételeik – és minden fogás egyszerre kerül az asztalra. A cél, hogy a vendégek beszélgetés közben megosszák egymással az ehető és iható finomságokat. A házilag fermentált, szárított, aszalt, sóban eltett és savanyított zöldségek, vagy a tépkedett gomba burger pedig jól is illenek a sörökhöz. Az étlap nem vegetáriánius, kérhetünk húsokat is, csak a tányéron nem az a főszereplő. A BRLO belső tereiben 130 vendég fér el, a sörkertjében pedig 350-400 ember ülhet le sörözni.

Nyitvatartás: A BRLO Brwhouse keddtől péntekig 17 órától, szombaton és vasárnap 12 órától tart nyitva, amíg az utolsó vendég aludni nem tér. Hétfőn azonban zárva tartanak.
Cím: Berlin, Schöneberger utca 16., a sörkertet a Gleisdreieck Park bejáratánál találjuk.

A cikk megjelenését a Német Idegenforgalmi Hivatal támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek