Hangulatos, őszi barlangtúrák, ahova a legszebb ösvények vezetnek

Ha különleges időtöltésre vágyunk a természetben, érdemes barlangtúrára indulni egy egész napos, feltöltő kirándulás keretében. Alábbi válogatásunkban igyekszünk mindenkinek a kedvében járni: a rutinos erdőjáróknak ugyanúgy, mint azoknak, akik inkább kerékpároznának, de azok is találnak benne remek helyeket, akik az autóból kiszállva egyenesen a célhoz szeretnének megérkezni.

Erdei kirándulás és barlangtúra a Velencei-hegységben 

Kinek ajánljuk? A Szelim-barlang felfedezését kisgyerekeseknek, a sukorói kirándulást pedig vérbeli túrázóknak, akik nem bánják a combosabb kaptatókat sem.

Kevesen tudják, de Magyarország legidősebb hegysége a Velencei-tótól északra, azzal nagyjából párhuzamosan található. A Velencei-hegység javarészt a földtörténeti óidőben keletkezett mélységi magmás kőzetből, a gránitból áll. Hegységnek nevezzük, de szigorú földrajzi értelemben dombság, hiszen a legmagasabb pontja, a Meleg-hegy is csupán 352 méter magas. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy bizonyos, rövidebb szakaszokra nyugodtan szervezhetünk ide túrát akár kisgyerekekkel is, mert nem kell nagy szintkülönbségekre számítani.

A 13 kilométeres túra alatt számos barlangot és álbarlangot ejthetünk útbaFotó: Polyák Attila

Ha azonban az Oroszlán-kő szikláinál, a Pandúr-kő, a Meleg-hegy vagy a Sukoró fölötti Csöntér-hegy alakzatai között bóklásznánk, akár közepes nehézségű barlangtúrára is indulhatunk. Itt ugyanis több hangulatos barlang található, amit mindenképpen érdemes felfedezni.

Például Sukoróról indulva, a református templomnál a barlang-turistajelzést megtalálva és követve, a Meleg-hegyen és a Bodza-völgyön át közelítjük meg Pákozdvárat, majd a Barlang-kút megállótól juthatunk vissza a Borjú-völgyön keresztül a kiindulási pontunkig, Sukoróig. A 13 kilométeres kirándulás nagyjából 6 órát vesz igénybe, mintegy 300 méteres szintkülönbséget jelent, és több barlangot is érint.

Ezen a túraútvonalon bújik meg a Bárcaházi-barlang, a Cserepes-barlang, a Diétás-barlang, a Róka-lyuk-barlang, a Cserkupacsos-barlang, a Bujdosó-barlang, a Pókhálós-barlang, a Szúnyogos-barlang, a Páfrányos-barlang, és három álbarlang is: a Kőrózsa-álbarlang, a Polák-hegyi-álbarlang és a Borjú-völgyi-álbarlang.

SukoróFotó: Polyák Attila

És hogy mi az az álbarlang? Olyan, alig 1 méter magas, maximum 10 méter hosszú mélyedés, amely két egymással párhuzamos és egy, az ezeket összekötő folyosóból áll, de messziről úgy néz ki, mint egy igazi barlang. A gyerekek általában nagyon élvezik, hogy a járatokban apró köveket, terméseket és tobozokat rejthetnek el.

Gerecse: a kegyhelyként látogatott barlangtól az ősember barlangjáig

Kinek ajánljuk? Akiket a túra mellett a szakralitás, a kegyhelyek története és a történelem is érdekel.

Gerecsei barlangtúránk a Gerecse hegység keleti nyúlványai alatt fekvő 400 fős faluból, Tokodról indul. A tokodi pincék völgyénél Bajót felé vesszük az irányt a kéktúra ösvényén. Úton a Hegyes-kő felé már megtaláljuk a kis alagútra hasonlító piros piktogramot, a barlangok ismert jelzését. Ez egy combosabb kaptató, de cserébe gyönyörű panoráma várja a túrázót odafent, ahonnan még az esztergomi bazilikát is látni. Ha pedig elég tiszta az idő, a távolban feltűnik a Börzsöny, láthatjuk a Visegrádi-hegység csúcsait, valamint a másik oldalon a Gerecsét is.

A Jankovich-barlang igazi ősember-barlangForrás: dunaipoly.hu

Még mindig a kék jelzésen maradva folytatjuk túránkat, amelynek következő állomása Péliföldszentkereszt, és amelyre sokan szakrális helyként tekintenek. Régi búcsújáró hely ez, 13. századi temploma és kálváriája műemléknek számít, és erre vezet a Kinizsi 100-as teljesítménytúra útvonala is. A péliföldszentkereszti épületegyüttestől mintegy 600 méterre, a Szent-kút forrásai mellett húzódik a szent helyként ismert Lourdes-i barlang.

Ez egy mesterségesen kialakított barlang a dél-franciaországi Lourdes településen található barlang mintájára, ahol a zarándokok Máriához mondhatnak el egy fohászt. Kegyhelyről lévén szó, a helyiek nem is barlangnak, hanem Máriácskának becézik. Útunkat folytatva és a forrásokat elhagyva már egy szurdokon haladunk át, és lehetőségünk nyílik az Öregkő csúcsáról is gyönyörködni a panorámában. Innen már nem kell sokat kaptatni, hogy eljussunk a Jankovich-barlanghoz, ami már igazi, látványos ősember-barlang hatalmas kupolacsarnokkal – nem véletlenül ez a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. Egész napos túránk tehát Bajótnál ér véget, a Gerecse északi részén fekvő 1600 fős faluban.

Még több fotót a Szelim-lyukról a képre kattintva talál!Fotó: Polyák Attila

De kellemes családi túrát szervezhetünk a Gerecse hegységhez tartozó, tatabányai Kő-hegyre is, amelynek peremén a Szelim-lyukként ismert barlang főbejáratát 289 méteres tengerszint feletti magasságban találjuk. Ide egy viszonylag rövid és könnyű tanösvény vezet a tatabányai Turul-emlékműtől.

Egy kis biciklizés, egy kicsi séta: az Esztáz-kői barlangtúra a Bükkben

Kinek ajánljuk? Akik szívesen kerékpároznak szép helyeken.

A barlangtúrák sorában mindenképpen szerettünk volna olyan úti célt is javasolni, amely nemcsak az erdei kirándulás szerelmeseinek kedvez, hanem azoknak is, akik szívesen ülnek biciklire is. Az Esztáz-kői barlang a Felsőtárkány melletti Gyetra-völgyben található. Miután autónkat Felsőtárkányon letettük, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi látogatóközpontjában kölcsönözhetünk kerékpárt, hogy nagyjából 20 perc alatt, kényelmesen járható kövezett úton eljussunk a barlangig. Gyalog sem nagy út, a kirándulók átlagosan egy óra alatt teljesítik, a táj pedig végig gyönyörű.

Az Esztáz-kői barlang nem túl nagy, de rendkívül látványos cseppkövekben bővelkedik. Rendszeresen tartanak vezetett túrákat, a barlang bejárásához szükséges fejlámpát és sisakot a túravezetők biztosítják, de a kényelmes, lehetőleg vízálló túraruházatról magunknak kell gondoskodni.

A barlang hőmérséklete 9-10 fok körül alakul, és a száraz szakaszok mellett vizes, sáros részek is vannak, amire nem árt előre felkészülni. Aki barlanglátogatás után még túrázna a környéken, annak a Gyetra-völgy menti turistautakat, a Gyetra-völgyben folyó patak melletti erdei részeket javasoljuk, ahol egyébként akár piknikezni is érdemes jó idő esetén.

Úton a Báracháza barlanghoz, CsákvárnálFotó: Polyák Attila
Környezettudatos autózás a hibrid Vitarával
Túrázóknak vagy kalandra vágyó családoknak bátran ajánljuk a hibrid Suzuki Vitarát, amely minden elemével készen áll az újabb felfedezésekre.

Legyen szó aszfaltról vagy off-road terepről, az AllGrip összkerékhajtási rendszer bármilyen útfelületen remek menetstabilitást biztosít az autónak. (X)

Irány Jósvafő! Egy izgalmas tanösvény és a 230 millió éves Baradla-barlang vidéke ez

Kinek ajánljuk? Akik az autóból kiszállva rögtön a célnál akarnak lenni, de azoknak is, akiknek belefér egy kis kirándulás.

Érdemes egységként tekinteni az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt 2 millió éve kialalult egybefüggő barlangrendszerére (sokan ezt értik Aggteleki cseppkőbarlangon), még ha a magyar és a szlovák határ ketté is szeli azt. Ezek a barlangok ugyanis – amelyek 1995 óta az UNESCO világörökségének részei – a világ legnagyobb álló cseppköveinek adnak otthont, ráadásul egy jéggel teli szakadékkal is büszkélkednek, amely a tengerszint feletti magasságát figyelembe véve egyedülálló Közép-Európában. A máig felfedezés alatt álló terület jelenleg megnyitott 712 barlangja közül 273 található Magyarország területén, és ezek közül az egyik legszebb talán a Baradla-barlang.

A Baradla-barlang Minerva sisakja nevű cseppkőképződményeForrás: Borzsák Péter / eredeti feltöltő Reszegi Attila / Wikipedia

Olyan túráról van szó, amely az autós felfedezők és az erdei kirándulók számára is egyformán kecsegtető, hiszen az előbbi kategória képviselői egyenesen Jósvafőn is parkolhatnak, míg az utóbbiak barlangtúra előtt vagy után kényelmesen bejárhatják a bejárat közeléből induló Baradla- tanösvényt.

Ez egy 7,5 kilométeres túra, amely nagyjából 2-3 óra alatt járható be, és összesen 18, ismertető táblákkal kiegészített állomást tartalmaz, de iskolás csoportok számára például szakvezetés is kérhető. A páratlan természeti gazdagságú tájat látva még inkább tátva marad a szánk annak tudatában, hogy a Baradla-barlang a 230 millió éves középső triász mészkőben alakult ki, a felszínről a mélybe jutó vizek oldó és koptató munkájának eredményeként.

A cikk megjelenését a Suzuki támogatta, a helyszíneket a Vitara modellel jártuk be, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek