Három európai főváros, amelyet egy pöpec kisautóval is könnyedén bejárhatunk

Ha őszi városi forgatagra és némi laza kirándulásra vágyunk, érdemes egy-egy napot a közeli, impozáns fővárosok és környékük felderítésére szánni. Következzen tehát Bécs, Pozsony és Prága, valamint a környékük mustrája.

Bécs és környéke: kastélyok és természet

Budapestről kényelmesen az M1-es, majd Hegyeshalomtól az A4-es autópályán lehet Bécsbe jutni, a 243 kilométer bő két óra alatt megtehető. A városban a 15 perc alatti parkolás ingyenes, de a parkolójegyet így is kell kérni. Négy óra parkolás, ami nagyjából elég egy kellemes belvárosi sétához, 4,20 euróért érhető el.

Fotó: Hirling Bálint - Travelo

Nem kérdés, hogy Ausztria politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központjának legnépszerűbb turistacsalogatója a Schönbrunni kastély: nemcsak maga a palota - amely Mária Terézia idején az udvari élet központja volt - , de annak kertje és az onnan tíz percre fekvő állatkert is tömegeket vonz. Az óvárosban áll a Szent István Székesegyház (Stephansdom) impozáns épülete, a régió egyik legnagyobb gótikus temploma 1147-ből.

Savoyai Jenő herceg egykori nyári rezidenciája, a Belvedere kastély Bécs harmadik kerületében található, és mára gyakorlatilag Ausztria művészeti központja. Itt található a világ legnagyobb Klimt-gyűjteménye is, többek között a Csók című képpel. A mai miniszterelnökség központja az egykori császári palota, a Hofburg, ami döbbenetes módon összesen 18 szárnyból, 19 udvarból, és mintegy 2600 helyiségből áll.

Forrás: Credit Hans-Peter Merten / Robert Harding Premium / robertharding AFP

Nyáron nagy öröm, hogy Bécsben jó néhány, a Duna partján fekvő fürdőre bukkanhatunk – a legszebb ezek közül talán a folyó menti erdőiről és kis öbleiről híres Lobau, de a közelben van a
a lubereggi strand is, a Duna leghosszabb természetes homokos strandja. Érdemes megnézni az ardaggeri fürdőt a gyönyörű kavicsos szigetével együtt, vagy az Aggsbach-Dorfnál, illetve Schönbühelnél fekvő kisebb strandokat, ahol akár csónakázni is lehet. Ám amíg utóbbi az év nagy részében népszerű program, addig télen természetesen az adventi vásár miatt utaznak a legtöbben Bécsbe.

A fővárostól alig 35 km-re fekszik Bad Vöslau, Alsó-Ausztria gyógyfürdőkben gazdag, vörös pezsgőiről is híres borvárosa. A fővárostól 26 kilométerre található a szintén hangulatos termálfürdőket kínáló Baden városa. Nemcsak a fürdőzni vágyók, de a kirándulók is szívesen látogatnak a közeli hegyekbe, a bécsi erdő ugyanis gyönyörű, és számos pontjáról fantasztikus a panoráma. A 484 méter magas Kahlenberget csak "bécsi hegyként" emlegetik, tetején a tévétoronnyal és a frissen felújított obszervatóriummal. Kirándulni egyébként a Bécstől keletre fekvő Duna-völgyen, a Wachau-völgyben is érdemes. Itt fut a Donauradweg, a dunai kerékpárút és a 180 km-es túraútvonal, a Welterbesteig is.

"Fotó: Hirling Bálint - Travelo "
Felfedezés könnyedén, hibrid meghajtással!
Ismerd meg a hibrid rendszerrel felszerelt Suzuki Swift és Ignis modelleket! A Hybrid 12V a Suzuki optimális hibrid rendszere, mely hozzájárul az üzemanyag-takarékosság javításához a még hatékonyabb, dinamikusabb vezetési élményért!

Pozsony és környéke: mesés panoráma és borkalandok

Könnyen, gyorsan megközelíthető célpont a hagyományos koronázó város, Szlovákia kulturális, kereskedelmi és ipari központja. Budapesttől kétszáz kilométerre fekszik, autóval alig két óra alatt elérhető, főként az M1-esen haladva, a szlovák E65/E75 pályán pedig már tábla jelzi a kijáratot Pozsony felé.

A legnépszerűbb belvárosi célpontok a Pozsonyi vár, Sisi királyné szimbolikus mauzóleuma, a Kék templom, a Szent Márton-dóm és az UFO-ként becézett kilátó, amely a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának tartozéka. A Torony étterem folyamatosan forog, így nagyszerű panoráma nyílik az egész városra. A gyerekek számára izgalmas kaland a közlekedési múzeum és az állatkert, amely mellett Dinópark is található.

Fotó: Hirling Bálint - Travelo

Nemcsak egy látványosságot jelöl, de kellemes kirándulást is jelent a Duna és a Morva folyók összefolyásánál, az ún. Dévényi-kapunál húzódó egykori dévényi vár, ami autóval kb. fél óra alatt megközelíthető, és kb. két óra alatt lehet megmászni és körbejárni.

Nagyjából fél napig tart végigjárni a Pozsony közelében fekvő ősi szlovák borvárosokat:
Szentgyörgyöt (Svätý Jurt), Bazint és Módrát. Ezek párszázas, párezres települések 10-30 kilométerre a fővárostól, és egyben egy híres bortermő vidék, sok-sok hangulatos, egész évben nyitvatartó pincével. Ezekben deciliterenként gyakorlatilag fillérekért vehetünk bort, és érdemes is minél több helyi fajtát végigkóstolni, vagy akár elvitelre kérni.

Ha pedig már Bazin felé tartanak, kár lenne kihagyni a programból a Pozsonytól harminc kilométerre fekvő Vöröskő várát. Ez a vár valaha a koronázó városból Morvaországba vezető utat védte Cseszte felett, és egy olyan méretes kvarckősziklán épült, ami a várpince padlózatában ma is jól látszik.

A Szlovákiában portyázók kedvelt célpontja Nyitra városa is, ami 92 kilométerre fekszik Pozsonytól, ma a 77 ezres város az ország legősibb településének számít. Különleges fekvése, a hangulatos vára és a várnegyed rengeteg turistát vonz évek óta. A környék legnépszerűbb kirándulóhelye az 1948-as forradalomig csupán "akasztófahegyként" ismert terület volt, ma már azonban inkább a friss levegőről és a csodás panorámájáról híres.

Prága és környéke: hangulatos óváros és sör-welllness

Prága, "a száztornyú város", amelynek történelmi központja 1992-től a Világörökség része, Budapesttől 434 km-re fekszik, autóval nagyjából 4 óra alatt járható meg, tetszés szerint akár Pozsonyt is érintve.

A prágai portyát a többség természetesen a még 1357-ben épült Károly-híd mentén (Karluv most) kezdi, ahol ma utcaművészek, artisták és festők tucatjai várják a turistákat. A híd két végén egy-egy torony áll, mindkettő kilátóként is működik: a 15. századi Mala Strana, és a 14. századi óvárosi hídtorony egyaránt népszerű célpont. Az Óvárosi téren (Starometské Námestí) érdemes kiülni egy jó kézműves sörre, és figyelni az óváros forgatagát, ahol nyáron fesztiválok, télen az adventi és karácsonyi vásár várja az utazót.

Forrás: Andreas Rose/Shutterstock

A tér egyik legizgalmasabb látnivalója a világ legrégebbi, máig működő csillagászati órája (egyes alkatrészei még 1410-ből származnak), amelyből a Nap és a Hold állásán túl az aktuális csillagjegy is kiolvasható. Pár méterre innen áll a korai gótikus stílusban épült Tyn-templom, ami 11 és 13 óra, illetve 15 és 17 óra között ingyenes látogatható. Itt húzódik továbbá a városháza is, amelynek 1363-as tornyából egész Prágát beláthatjuk.

Prágától 50 kilométerre fekszik a tipikus cseh kisváros, Kutna Hora, ahol a hangulatos főtéren túl több igazi gyöngyszemnek számító templom és katedrális is várja a turistákat. Ha időnk engedi, érdemes ellátogatni az alig 100 kilométerre fekvő Plzen városába is, ahol a főszerep természetesen a söré. Ősszel egymást váltják a sörfesztiválok, amelyek közül a legismertebb talán a Pilsner Fesztivál (nevében is utalva a világ egyik legismertebb helyi sörére, a Pilsner Urquellre). Plzentől 25 kilométerre, Planában pedig a sör-wellness virágzik: alig 30 ezer forintnyi koronáért itt akár sörfürdőt is vehetünk, ami állítólag a bőrre és a vérkeringésre is kiváló hatással van.

Ha pedig még egy kis autózást bevállalunk, egy igazi nagypolgári fürdővárosba, Karlovy Varyba is eljuthatunk, ami a régió izgalmas művészeti központja is egyben.

A cikk megjelenését a Suzuki támogatta, Pozsonyt az Ignis modellel jártuk be, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek