Fedezze fel ezeket az úttalan utakat a Zemplénben és a Bükkben!

Noha a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet lassan megszűnik, és az egész ország - a vendéglátással és a turizmussal együtt - újraéled, óvatosságra továbbra is szükség van. A túrázás tulajdonképpen a legbiztonságosabb módja a kikapcsolódásnak, hiszen akár órákon át sétálhatunk anélkül a Zemplénben és a Bükkben, hogy egyetlen emberrel is találkoznánk. Létezik ennél tökéletesebb formája a közösségi távolságtartásnak úgy, hogy közben még ki is kapcsolódunk, fel is töltődünk? Aligha. Az alábbiakban olyan, autóval megközelíthető úticélokról olvashatnak, amelyek környékén tucatnyi túralehetőséget találnak, garantált biztonságban.

Túraútvonalak Boldogkőváraljáról a Zemplénben

Budapesttől autóval nagyjából két és fél óra alatt elérhető, Miskolc felé a 3-as úton jobbra, Szerencs felé lekanyarodva Boldogkőújfalu és Boldogkőváralja, ahonnan több irányban is jókat kirándulhatunk, turistatömegtől távol. Mielőtt azonban ezt megtennénk, érdemes felkapaszkodni a boldogkői várba, amely egy jó állapotban lévő, XIII. századi középkori erőd a Bodókő-hegy tetején, ahonnan az egész régiót belátni. A boldogkői várban a nyár elején befejeződő felújítást követően hétvégente egészen novemberig állandó középkori témájú tárlatok és programok várják a látogatókat, hétköznap azonban kimondottan magányos élmény erre csatangolni.

Úton ZemplénbenForrás: Polyák Attila / Travelo

Nemcsak a panoráma lélegzetelállító errefelé, de innen indul több vadregényes, izgalmas túraútvonal, és egyben az Országos Kéktúrának is ez az egyik ismert állomása. Még ha nem is elsősorban "a Kék" pecsétjei iránt érdeklődünk, az autót Boldogkőváralján hagyva akkor is elindulhatunk a Hernádcéce -Gibárt - Fancsal útvonalon át Abaújszolnokig, amely egy bő ötórás erdei kirándulást jelent.

A bátrabbak egészen Bódvaszilasig is mehetnek, érintve a Mária-szentélyt, a Martonyi-kolostorromot és a Rákóczi-barlangot – és akkor így inkább egész napos túra lesz a vége, hiszen ez már a hegyeket-völgyeket figyelembe véve 1500 méteres szint körüli móka lesz, ezért ez a túraterv inkább csak gyakorlott kirándulóknak ajánlott. Boldogkőváraljáról 17 km-es turistaút vezet Regécre, ahol szintén találunk egy várat. A helyenként meredek, andezitsziklákkal kerített lankák között kanyargó Arka-patak völgyet nem véletlenül emlegetik a Zemplén kincseként, a táj talán épp itt a leggyönyörűbb.

A Zemplén őrszemeként emlegetett Boldogkőváralja, és az erődjéből kinyúló hosszú sziklanyelv, az ún. OroszlánsziklaForrás: Polyák Attila / Travelo

Néhány órás és egész napos túrák Bánkútról, a Bükkben

A Budapesttől bő 200 km-re, az M3-as után a 21-es főúton megközelíthető Bánkút főként a Bükk-fennsík keleti részén fekvő síközpontként ismert, pedig túrázni is hatalmasakat lehet errefelé. A Bükk északi peremén, 8 km-re Bánkúttól fekszik Mályinka, ahol Dédes vára után a 2014-ben átadott Begyeleg-kilátóból tiszta időben egészen a Magas-Tátráig is ellátni. Ez akár egy néhány órás családi kirándulás célpontja is lehet, amelyhez kapcsolódó érdekesség, hogy itt fut a sárga kerékpáros út – tehát ha befér a bringa a kocsiba, érdemes biciklizésben is gondolkodni.

Úton a BükkbenForrás: Polyák Attila / Travelo

Ennél egy fokkal combosabb, 580 méteres szintkülönbségekkel tarkított és hosszabb, mintegy 13 km-es turistaút indul Bánkútról a Csipkéskutat, a Jávorkúton a Svéd fenyvest, aztán Létrást és Savós-völgyet érintve Lillafüredig a piros vonalon, ami nagyjából 4-5 órás sétát jelent, de az útviszonyok itt is alkalmasak a bringázásra.

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Lillafüred már igazi zsúfolt turistaparadicsom, de talán jutalomként egy frissítő egy nyugodt kerthelyiségben ebben az időszakban is belefér mielőtt visszatérünk Bánkútra az autónkhoz. A Palotaszállóhoz közeli tavon pedig a közösségi távolságtartás szabályait is biztonságos be lehet tartani csónakázás közben.

A lillafüredi Hámori-tavon tavasztól őszig a hét minden napján 9.30-tól sötétedésig csónakázhatunkForrás: Polyák Attila / Travelo
Forrás: Magyar Suzuki Zrt.
Igazi kalandorrá válhatsz a megújult Suzuki Vitarával!

A 48 Voltos hibrid hajtással felszerelt Vitara összkerékhajtási módjaival és fejlett vezetéstámogató rendszereivel minden terepen biztonságban érezheted magad, így bátran nekivághatsz akár hosszabb útnak is.

Állítsd össze online kedvenc Suzuki modelledet, és regisztrálj a kedvezményekért.

De például a sárga vonal jelzés mentén haladva Bánkútról elindulhatunk a Szalajka-völgy felé is (7,7 km), vagy akár az ellenkező irányba, Ómassára a Bánkút - Csipkéskút - Vadász-völgy - Ómassa vonalon (7 km). Ómassa 165 fős kistelepülés a Garadna-völgy nyugati szegletében – rengeteg túraútvonal fut itt össze, ezért kulcsos ház is várja a megpihenni vágyó túrázókat. Ha azonban nem szeretnénk megszállni, egy kis frissítő után, még napnyugta előtt visszatérhetünk az autóhoz, akár a Száraz-völgyön át is, hogy újat is lássunk.

Néhány izgalmas túraútvonal BánkútrólForrás: Polyák Attila / Travelo

A Bánkútra vezető száraz-völgyi túraútvonal 6,5 kilométer hosszú - egy picit rövidebb, mint odafelé -, és a szintemelkedés is csak 490 méter körül alakul. Itt igazi úttalan utakon járhatunk: bár a természet gyönyörű, turistával ezen a szakaszon alig lehet találkozni. Szintén vonzó útvonal Bánkútról Szilvásvárad, mely 10 kilométeren belül a Csurgó - Hármaskút - Huta-rét - Gerennavár - Bérciút útvonalon érhető el. Szilvásvárad szintén népszerű üdülőhely a Bükkben, ezért a településre érve már nagyobb forgalomra kell számítanunk. 

Bükkszentlélek környékén is gyönyörű a tájForrás: Polyák Attila / Travelo


A cikk megjelenését a Suzuki támogatta, a helyszíneket a Vitara modellel jártuk be, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek