Furcsán hangzik, de az Év strandétele lett a magyaros sós töltött kürtőskalács

A szakértő zsűri idén sem volt könnyű helyzetben, hiszen újító ízekkel neveztek a versenyzők az Év strandétele versenyre, amelyet immár nyolcadik éve meghirdet a Balatoni Kör. Az Év strandétele idén a boglári Bundi Bijó strandbüfé sós kürtőse lett. A rendezők sajtóközleménye szerint a győztes a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal.

Íme, a kürtős kalács nagy sikerű sós változataForrás: Balatoni KÖR/Facebook

Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül. A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

A tájékoztató kitér arra is, hogy idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény. Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb, írja az MTI.

Idén már több megmérettetés is zajlott a Balatonnál, így kiválasztották az idei év legjobb strandjait, a Balaton fagyiját, és a magyar tenger idei dalát is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek