Még eldugottabb helyre költözik a világ legmagányosabb Michelin-csillagos étterme

Grönlandra költözik a Feröer-szigetek két Michelin-csillagos étterme, a Koks. Eddig egy fűvel benőtt tetejű házban működött, egy körülbelül 250 lakosú feröeri falu szélén, Leynarban. 2022 és 2023 nyarára azonban még jobban el fog szigetelődni az étterem, mivel az 53 lakosú grönlandi Ilimanaq településre költözik.

Feröer-szigeteken tipikus fűvel benőtt épületben működött idáig az étteremForrás: koks.fo

Június 12. és szeptember 8. között Koks veszi át az Ilimanaq Lodge éttermét helyét. A csapat 17-20 fogásos menüt szolgál fel majd esténként, mindössze 30 fő számára.

„Úgy éreztem, már nem tudtuk azt nyújtani, amit kellett volna" – indokolta a költözéssel kapcsolatos döntést Poul Andrias Ziska séf. "Volt néhány kapcsolatunk Grönlanddal. Láttuk a szállást az étteremmel, és gyakorlatilag minden nagyon szép – a hely, az étterem belseje, valamint Ilimanaq környéke is."

Még elhagyatottabb helyen áll a új étteremForrás: GUSTAV THUESEN/Gustav Emil Thues/worldofgreenland.com

A Feröer-szigeteken található menühöz hasonlóan a legtöbb összetevő a környékről származó hagyományos fehérje lesz, beleértve a pézsmatulkot és a rénszarvast, amelyek viszont nem találhatók meg a Feröer-szigeteken. Grönlandon nagyon hagyományosan étkeznek, például fókát és narvált is fogyasztanak a lakosok. Hozzátette, hogy az új helyen rengeteg olyan csemege is van a tengerben, amelyeket a Feröer-szigeteken nem tudtak beszerezni. 

Ilimanaqban kevesen laknak, de a turisták szívesen keresik fel ezt a lenyűgöző helyetForrás: Buiobuione/Wikipedia

Aki a világ egyik legnehezebben megközelíthető éttermében szeretne asztalt szerezni magának, a legjobb módja, ha egy éjszakai bungalót foglal az Ilimanaq Lodge-ban, amiben benne foglaltatik az is, hogy a reggelit és a vacsorát a Koks étteremben fogyaszthatják el.

Eddig is ilyen finom falatokkal, természetes tálalással is várták a vendégeket, az új helyen sem fognak csalódni a vendégekForrás: Claes Bech-Poulsen/koks.fo

A kóstoló menük személyenként 320 dollártól kezdődnek. Tervek szerint a Koks 2024-ben újra kinyit majd szülőföldjén, a Feröer-szigeteken is – írja a travelandleisure.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek