Mélytengeri koralltelepre bukkantak Grönlandnál

Lágykorall telepre bukkantak brit kutatók a grönlandi mélytengeri vizekben. Az 500 méterrel a felszín alatt lévő élőhely többek között karfiol koralloknak, szivacsoknak, tengerililiomoknak, tengerirózsáknak, kígyókarúaknak ad otthont. Ebben a mélységben az élőlények majdnem teljes sötétségben élnek, és a nyomás ötvenszer nagyobb, mint a felszín közelében.

Mélytengeri korallok Grönlandnálucl zsl

A felfedezés azért nagy jelentőségű, mert a mélytenger a legkevésbé ismert élőhely a Földön, annak ellenére, hogy a legnagyobb és a bolygó 65%-át fedi le.

A mélytengeri élővilág felmérése a hatalmas nyomás miatt nehéz és költséges, és eddig csak drága és távolról üzemeltetett járművekkel vagy tengeralattjárókkal volt lehetséges.

A PhD kutató Stephen Long szerint még a Mars felszínéről is többet tudunk, mint ezekről az élőhelyekről.

A mostani felvételeket a University College London (UCL) zoológiai kutatóintézete és a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézete közös kutatócsoportja által kifejlesztett speciális kamera segítségével készítették-  írja az UCL sajtóközleményében.

A grönlandi tengerfenék gyakorlatilag még felfedezetlen, pedig a grönlandi gazdaság a halászatra épül, melynek során a tengerfenéken húzzák a hálót. A kutatók remélik, hogy vizsgálataikkal hozzájárulatnak a fenntartható halgazdálkodás kiépítéséhez.

Címlapkép forrása: Navigator175 / Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek