Mélytengeri koralltelepre bukkantak Grönlandnál

  Lágykorall telepre bukkantak brit kutatók a grönlandi mélytengeri vizekben. Az 500 méterrel a felszín alatt lévő élőhely többek között karfiol koralloknak, szivacsoknak, tengerililiomoknak, tengerirózsáknak, kígyókarúaknak ad otthont. Ebben a mélységben az élőlények majdnem teljes sötétségben élnek, és a nyomás ötvenszer nagyobb, mint a felszín közelében.

  Mélytengeri korallok Grönlandnálucl zsl

  A felfedezés azért nagy jelentőségű, mert a mélytenger a legkevésbé ismert élőhely a Földön, annak ellenére, hogy a legnagyobb és a bolygó 65%-át fedi le.

  A mélytengeri élővilág felmérése a hatalmas nyomás miatt nehéz és költséges, és eddig csak drága és távolról üzemeltetett járművekkel vagy tengeralattjárókkal volt lehetséges.

  A PhD kutató Stephen Long szerint még a Mars felszínéről is többet tudunk, mint ezekről az élőhelyekről.

  A mostani felvételeket a University College London (UCL) zoológiai kutatóintézete és a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézete közös kutatócsoportja által kifejlesztett speciális kamera segítségével készítették-  írja az UCL sajtóközleményében.

  A grönlandi tengerfenék gyakorlatilag még felfedezetlen, pedig a grönlandi gazdaság a halászatra épül, melynek során a tengerfenéken húzzák a hálót. A kutatók remélik, hogy vizsgálataikkal hozzájárulatnak a fenntartható halgazdálkodás kiépítéséhez.

  Címlapkép forrása: Navigator175 / Pixabay.com

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!