A Feröer-szigeteken egyetlen nap alatt 1400 delfint öltek meg

A vasárnap este a Feröer-szigeteken történt szívfacsaró esetet a Sea Shepherd tengeri természetvédelmi csoport "brutális és rosszul kezelt" mészárlásnak minősítette, amelyben egy 1428 atlanti fehérsávos delfinből álló csapatot motorcsónakok és jet-skik zártak körbe az Eysturoy-szigetnél található Skálabotnur strandnál, ahol aztán megölték őket – írja a CNN.

A Feröer-szigetek a Dán Királyság autonóm területe, Skócia és Izland között félúton, az Atlanti-óceánban található. Az évente megrendezésre kerülő cetvadászat, a grindadráp, évszázadok óta a helyi kultúra része, többnyire hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinekre szoktak vadászni. Bár az állatvédő szervezetek már régóta bírálják ezt a hagyományt, a helyiek védik a gyakorlatot.

A 41 éves Kristian Petersen, aki eredetileg a feröeri Fuglafjørður városából származik, de jelenleg Dánia más területén él, elmondta, hogy hétéves korában kezdett részt venni a vadászatokban, de a falujában a delfineket soha nem vették célba. Petersen ugyan egyike a vadászat támogatóinak, de a vasárnapi mészárlást még ő is elítélte.

A delfinek csapatokban élnek, társas lények, szívesen játszanak az emberrel is - illusztrációForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A Feröer-szigetek kormányszóvivője, Páll Nolsøezt azt nyilatkozta, hogy "a feröer-szigeteki jogszabályoknak megfelelően szervezték meg és hajtották végre ezt a vadászatot", és "nem történt törvény- és szabálysértés", illetve azt is hozzátette, hogy ezt megerősítette a Feröer-szigeteki Halászati Minisztérium is. Szerinte az atlanti fehérsávos delfin vadászata fenntartható gyakorlat évente 250 körüli példány esetében - bár a vasárnapi "fogás" ennek majdnem a hatszorosa.

"Az egyes vadászatokból származó hús nagy mennyiségű értékes ételt biztosít, amit ingyenesen osztanak szét a helyi közösségekben. A vasárnap fogott 1400 delfin húsát szintén elosztották a résztvevők és a helyiek között" – tette hozzá.

Ugyanakkor többen is megkérdőjelezték a vasárnapi események jogszerűségét, mondván, hogy a helyi hatóságokat nem tájékoztatták az előírásoknak megfelelően a vadászatról, illetve szakszerűtlen volt az eljárás is. A Sea Shepherd emellett azt is állítja, hogy a résztvevők közül többen nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek